We dachten dat 2021 een zou zijn jaar beter na 2020 zag wereldwijd een pandemie exploderen. Toch lijkt het erop dat het nog erger kan worden. Omdat aan geen van de problemen van 2020 een einde lijkt te komen, lijkt het inderdaad te verergeren. Maar hier zijn we op PDVG. We zijn geïnteresseerd in het kunnen kopen van de nieuwste generatie consoles en nieuwe CPU's en GPU's voor onze computers. Een taak die wat zwaar lijkt, daarom.

Waarom is er een tekort aan GPU's en consoles en kosten ze zoveel?

Omdat de vraag groter is dan het aanbod.

Waarom verhogen ze de productie niet?

Alle producenten proberen hun productiecapaciteit te vergroten, maar het is noch een snel noch een goedkoop proces.
Veel aangekondigde nieuwe fabrieken zullen pas over jaren klaar zijn. Denkt u dat er door het herstel geld is gevonden om te proberen Italië te herstellen in 206 jaar tijd 6 miljard euro? Dat is dezelfde bestedingsdichtheid als een enkele halfgeleiderfabrikant om de productie te verhogen.

Hoe is dit tot stand gekomen? Wiens fout is het?

Mensen die teveel kopen.

Nee, dat is niet waar, het is een samenzwering om de prijzen hoog te houden. De fout ligt bij de producenten.

Laten we zeggen dat het een combinatie van factoren was. Bij het begin van de pandemie in 2020 leken de wereldregeringen op één lijn te staan: beperkingen opleggen die tot recessies zouden leiden. Dus alle fabrikanten hebben hun prognoses verlaagd en begonnen bestellingen te annuleren en in ieder geval de productie te versoepelen met het oog op het "als mensen geen geld hebben, geven ze het niet uit".
Wat nooit meer mis was en de absurde stijging van de verkoop van de videogame- en computersector, zowel voor vrije tijd als voor DAD, smartworking en mijnbouw, heeft praktisch alle plannen verstoord.

Wie is het die elektronica voor de wereld maakt? Hoe is de productie georganiseerd?

Er zijn niet veel fabrieken in de wereld. De grote producenten zijn Samsung, TSMC ed Intel​ De productie vindt plaats door maanden van tevoren te plannen wat ik nodig heb. Laten we een bedrijf als Apple nemen. Er wordt geschat dat het 1 miljoen iPhone 12 zal verkopen. Het zal dus 1 miljoen chipsets, schermen, geheugeneenheden enzovoort nodig hebben. Vervolgens gaat hij de componentenfabrieken vragen om 1 miljoen iPhone 12's voor een bepaalde maand te hebben en de dagelijkse productie wordt gekalibreerd om dat doel te bereiken. Er is geen specifiek tekort aan iPhone 12, wat betekent dat de balans tussen prognose, vraag en aanbod door Apple is geraakt. Probeer je voor te stellen dat een klant je eerst zegt: "Oh kijk, we gaan dit jaar minder verkopen, mijn voorraden met 20% verminderen." Jij, als een goede fabriek, neemt die 20% van de verloren productiecapaciteit en verkoopt die onmiddellijk aan iemand anders, zoals het Amerikaanse leger of Apple. Dan komt de eerste klant terug en zegt: "Ik heb het helemaal mis, ik heb niets meer van de magazijnen, is het niet dat ik de productie met 40% verhoog in vergelijking met vroeger?" en je fabriceert je hebt geen ruimte meer om eraan te voldoen.

Maar dan zit het probleem alleen in de productie? Zijn de grondstoffen waaruit deze componenten afkomstig zijn in orde?

Voor consumentenelektronica, ja. Voor auto's moeten we een andere toespraak houden: de overgang naar elektrische auto's legt een grote nadruk op de afzuigcapaciteit van de elementen die nodig zijn voor de constructie van batterijen. Er worden technologieën ontwikkeld die steeds minder afhankelijk zijn van deze materialen in de jaren het hele proces zal stabiliseren.

En Nvidia? AMD? Intel? Sony? Microsoft? Nintendo? Volkswagen?

Omdat het verschillende producten zijn, heeft iedereen natuurlijk andere behoeften. AMD bevond zich in de perfecte storm. Al hun chipsets zijn gebouwd door de Taiwanese TSMC-fabriek. Deze fabriek had in de zomer van 2020 de levertijden verdubbeld: van ongeveer 3 maanden naar 6 maanden. Het heeft ook de taak om de volledige reeks AMD-processors, AMD grafische kaarten en de chipsets van alle next-gen consoles te produceren. Allemaal met dezelfde technologie. Nvidia doet het niet beter door te vertrouwen op Samsung als fabrikant, met een zeer ondermaatse productie in vergelijking met de verzoeken. Nintendo, dat is gebaseerd op een ouder productieproces, draait in en met een stabiele productie in vergelijking met verzoeken, heeft geen problemen ondervonden. Intel, met eigen fabrieken en een mildere vraag in de consumentensector, kent geen problemen. Momenteel. De automarkt explodeert en implodeert tegelijk zoals eerder vermeld, tussen de transitie naar elektrische auto's en de groeiende behoefte aan batterijen en elektronica.

Wanneer zal dit allemaal eindigen?

mei

Maak je een grapje?

Ja, misschien wel.

Dus wanneer zal het precies eindigen?

Moeilijk te zeggen. Het probleem verschuift naar componenten die elk $ 1 kosten. Apparaten die in vrijwel alles te vinden zijn. Laten we praten over stuurprogramma weergeven, verantwoordelijk voor het beheren van schermen, e spanningsregelaars om de energiestromen van de componenten te beheren. Deze zijn gebouwd met verouderde maar super geteste en geteste methoden en het is een enorme uitdaging om ze te veranderen. Tegen het einde van het jaar wordt gespeculeerd dat dit probleem ook Intel zal treffen, dat dankzij zijn fabrieken voorlopig weerstand heeft geboden. Sommige regeringen hebben zich gerealiseerd dat 80% van de wereldwijde chipsetproductie gebaseerd is op 3 fabrieken die elkaar kruisen, iets is dat niet lang zal duren. TSMC heeft investeringen aangekondigd voor 100 miljard dollar in drie jaar om zijn productiecapaciteit uit te breiden. Intel zal voor 20 miljard euro een nieuwe productiefaciliteit bouwen in Arizona zal haar fabrieksdiensten aanbieden aan derden.
Volgens verschillende experts de situatie zou tegen 2023 moeten verbeteren​ Maar als er een ander onvermogen is om vraag en aanbod te voorspellen, we zullen het hele decennium problemen hebben.

Ja, maar wanneer kan ik een console kopen zonder flauw te vallen of te wachten op bots in chats?

Waar koop je consoles voor dat er nog geen next gen games zijn. Ze stellen ze allemaal uit​ Wees niet gehaast.

En om mijn computer terug te krijgen?

Bid dat de virtuele munten zullen crashen, zodat de markt overspoeld zal worden met GPU's die worden gebruikt voor mijnbouw. Op dit moment is de hoop de voorgemonteerde systeemintegrators, die prioriteitskanalen hebben boven de winkel die de enkele component verkoopt.

Maar zijn de GPU's die voor mijnbouw worden gebruikt, niet versleten en daardoor nutteloos?

Over het algemeen zijn ze gekalibreerd om 24/7 te kunnen werken in hogere efficiëntie-regimes. Eenmaal hersteld voor gamen, als je het in een meer ontspannen tempo laat werken, goed speelt met de instellingen en na vervanging van koelpasta en controle op het koellichaam, blijken ze nog steeds functioneel.