La veroorzaken Apple versus Epic opbrengsten in Amerikaanse rechtbanken. Het proces moet nog beginnen, maar sommige gegevens over de in- en uitgangen van de Epic Games Store kwamen naar voren uit de eerste documenten die waren opgesteld door de advocaten van de twee bedrijven.

Een dure strategie

Geboren in 2018, stelt de winkel zichzelf voor als Steam's eerste concurrent bij de verkoop van digitale kopieën van videogames. Om een ​​deel van de markt te veroveren, moest Epic echter opereren een zeer agressieve en dure strategie. 

De spellen worden wekelijks weggegeven ze zijn slechts het topje van de ijsberg van deze operatie. In de nasleep van het succes van Fortnite heeft Epic aangeboden zeer genereuze exclusieve contracten aan verschillende ontwikkelaars.

Deze contracten bieden een "minimum gegarandeerde" clausule​ Simpel gezegd, Epic betaalt ontwikkelaars een vast bedrag, ongeacht hoeveel exemplaren de game zal verkopen zodra deze beschikbaar is. De exclusiviteit van Coltrol zou bijvoorbeeld meer dan $ 10 miljoen hebben gekost.

De figuren

Tot nu toe was het onmogelijk om de kosten van deze contracten te kwantificeren, maar de advocaten van Apple wel enkele cijfers komen naar voren​ In hun poging om te bewijzen dat Epic Games Store niet geschikt is voor de App Store, benadrukken de advocaten van het bedrijf Cupertino aanzienlijke verliezen in de EGS-balans, wat neerkomt op meer dan 300 miljoen dollar. 

De belangrijkste releases voor Epic zouden precies worden weergegeven door exclusieve contracten, die het bedrijf 444 miljoen dollar kosten. Epico reageerde met zijn cijfers en verklaarde dat de aankopen in zijn winkel alleen al in 700 $ 2020 miljoen zouden bedragen.

Dit cijfer lijkt echter veel hoger dan het in werkelijkheid is voor Epic. Veel ervan is in feite aan degenen die de games hebben ontwikkeld, niet aan de winkel. Bovendien, als aankopen beperkt zijn tot games van derden, worden de aantallen drastisch verminderd, tot 265 miljoen dollar. Berekeningen die uit deze cijfers zijn afgeleid, zouden leiden de verliezen veroorzaakt door de exclusieve contracten bedragen ongeveer 330 miljoen dollar. 

Epic maakt zijn winkel dus nog lang niet winstgevend, integendeel, het zou zich registreren verliezen van honderden miljoenen per jaar​ Precies, inclusief de kosten, zou Epic 181 miljoen dollar aan verliezen hebben geleden in 2019, 273 miljoen in 2020, en zou het nog eens 139 miljoen voorspellen voor 2021.

De enorme kosten, in combinatie met beveiligingsproblemen en het ontbreken van fundamentele functies, zouden Epic Games Store incompatibel maken met de iOS App Store. Volgens de voorspellingen van Apple deze verliezen worden pas in 2027 afgeschreven.

In reactie op deze beschuldigingen heeft de CEO van Epic Tim Sweeney omschreef deze verliezen als investeringenkosten die nodig zijn om een ​​deel van de markt te winnen.