Steam is nog steeds de belangrijkste distributeur van digitale videogames, ondanks recente concurrentie van Epic. Een van de normen die Steam in de branche heeft helpen vestigen, is die van 30/70% van de verkoopopbrengsten delen tussen distributeur en ontwikkelaars. 

De jaarlijkse GDC Staat van de game-industrie, enquête waarin meer dan 3000 insiders uit de game-industrie werden geïnterviewd de impopulariteit van dit systeem. Slechts 3% van de ontwikkelaars is van mening dat het percentage dat Steam behoudt, voldoende is voor de service die het biedt.

Het overweldigende de meerderheid van de ontwikkelaars is van mening dat het cijfer overdreven is en zou het passender vinden een aftrek van ongeveer 10-15%. De gegevens zijn niet alleen erg gepolariseerd, maar bevestigen een trend die al te zien is in de State of the Game Industry van 2020.

In de branche gebruikt niet alleen Steam deze standaard. Alle digitale winkels, van GOG.com naar Apple, ze behouden een derde van de inkomsten van ontwikkelaars. Uitzonderingen op deze regel zijn onlangs geïmplementeerd voor die ontwikkelaars die een bepaalde verdiendrempel overschrijden. Voor Steam is deze drempel 10 miljoen dollar, een cijfer dat het percentage verlaagt tot 15%, terwijl het voor Apple "slechts" een miljoen is.

Deze recente veranderingen zijn ingegeven door episch, die ook op dit gebied erg agressief is geworden. De winkel van de makers van Fortnite houdt in feite achter slechts 12% van de inkomsten uit de verkoop van games.

Epic Game Store heeft echter nog een lange weg te gaan om Steam te ondermijnen. In het bijzonder de door de community gemaakte inhoud ze zijn nog steeds bijna een monopolie van de Valve-winkel, en dat maakt het voor veel ontwikkelaars nog aantrekkelijker dan Epic.

In feite meldt de enquête dat slechts 7% van de ontwikkelaars het grootste deel van hun inkomsten via Epic ontvangt, vergeleken met 47% van Steam. Bovendien krijgt 40% van de respondenten helemaal niets van de Epic-winkel. 

De controverse over de verdeling van de inkomsten is niet te onderschatten, ook omdat het er de basis van is rechtszaak waarbij Apple en Epic betrokken zijn.