In de recente enquête GDC Staat van de game-industrie, waarin meer dan 3000 ontwikkelaars werden geïnterviewd, was een van de gegevens die naar voren kwamen de wijdverspreide ontevredenheid over het percentage dat Steam en andere winkels onthouden van de verkoop van videogames. 

Het beledigende cijfer is 30%, als buitensporig beschouwd door de meerderheid van de geïnterviewden. Dit cijfer was tot nu toe een standaard voor de hele game-industrie. De enige uitzondering is de Epic-winkel, die 12% bezit.

Maar de tijden lijken te gaan veranderen. Microsoft heeft namelijk aangekondigd zich aan te sluiten bij Epic, waardoor de bronbelasting op videogames die in de winkel worden verkocht, wordt verlaagd tot 12%. De wijziging gaat in op 1 augustus van dit jaar.

Matt Buit, hoofd van de Xbox-divisie van Microsoft zei erover:

“Ontwikkelaars vormen het kloppende hart van de industrie en we willen dat ze succes boeken op onze platforms. Een duidelijke winstverdeling, zonder verdere beperkingen zal het hen in staat stellen hun producten naar meer spelers te brengen en meer succes te behalen. "

De reactie van de andere winkels was anders. Beide Valve dan Apple ze wilden de aftrek verlagen voor die ontwikkelaars die meer dan een bepaald bedrag per jaar aan hun winkel verdienen.