De gerechtelijke procedure waarin Apple en Epic zich verzetten, gaat door, en tussen de vele documenten die door de advocaten zijn ingediend, ontstaan ​​er verschillende gesprekken tussen de topmanagers van verschillende giganten uit de videogame-industrie. Van deze e-mails werpt er in het bijzonder één licht op Xbox's toekomstplannen voor zijn cloudplatform. 

Sinds het xCloud-project werd bedacht, suggereerden sommige geruchten dat het echte doel van Microsoft was om buiten de eigen console uit te breiden. Het doel was om bereik spelers op elk platform, zonder beperkt te zijn tot Xbox.

Een e-mail tussen Phil Spencer, plaatsvervangend uitvoerend directeur van Microsoft Gaming, e Tim Sweeny, oprichter van Epic Games, onthult dat uitbreidingsplannen voor xCloud nog steeds bestaan. De e-mail luidt:

“Op de hoogste niveaus van [Microsoft] zijn we er nog steeds van overtuigd dit beleid te ondersteunen en ons platform uit te breiden. U kunt ingrijpen wanneer het u uitkomt. Maar weet dat we zijn van plan xCloud naar andere consoles te brengen (Ik heb niet opgegeven), om F2P verder te implementeren dan Gold (en ik wil hier met je aan samenwerken), en ik wil ook enkele ideeën over de rechten van de Store met je bespreken. "

De mail noemt anderen twee initiatieven die Microsoft daadwerkelijk heeft uitgevoerd. In feite heeft Xbox onlangs toegang verleend tot gratis games zonder Live goud te hoeven betalen. Ook Microsoft heeft de aftrek op de verkoop van videogames in zijn winkel verlaagd van 30% tot 12%, precies op één lijn met Epic.

Met XCloud kun je momenteel veel Xbox-titels vanaf pc of mobiel spelen door middel van streaming. De service is inbegrepen in het abonnement Game Pass Ultimate in gesloten bèta, en andere soortgelijke services zijn beschikbaar op andere consoles, van PlayStation tot Switch.

Toegang krijgen tot alle platforms zou een grote overwinning zijn voor Microsoft, maar de weg gaat bergopwaarts. Vooral Sony is altijd erg terughoudend geweest om zijn apparaten open te stellen voor derden, zoals ze laten zien discussies met Epic over corss-play.