Nintendo heeft een geweldige tijd. Sinds de release van Switch lijkt het bedrijf te hebben herwon een plaats tussen de grote namen in videogames, na de WiiU-misstap. De gegevens gepubliceerd in het laatste jaarverslag lijken deze trend te bevestigen: in 2020 boekte Nintendo een recordgroei.

Er is echter een enorm verschil tussen het bedrijf uit Kyoto en zijn belangrijkste concurrenten. PlayStation en Xbox hebben kolossale multinationals achter zich, die het zich ook kunnen veroorloven om met verlies consoles te produceren. Nintendo is daarentegen volledig afhankelijk van zijn gamingsector. En vandaag heeft die sector maar één naam: Switch.

Tot vier jaar geleden reisde Nintendo op twee parallelle sporen, die van vaste en draagbare consoles. Van Game Boy tot 3DS, van Nintendo 64 tot Wii, de twee werelden steunden elkaar.

De twee tradities van Nintendo hebben in de Switch een bijna perfecte synthese gevonden. Echter, als de ene partij, deze fusie heeft geleid tot alle mogelijke klanten naar één product, aan de andere kant heeft het lot van het bedrijf onlosmakelijk verbonden met dat van de console.

succes

Tot nu toe was het pad van Switch echter niet te stoppen. De gegevens voor het boekjaar 2020 (dat eindigde in maart 2021) bevestigden het verbazingwekkende succes van de hybride console. Vier jaar na de release en meer dan een jaar na de laatste versie, die lite, kan Nintendo meer dan tevreden zijn.

Alleen in de afgelopen 12 maanden Omzet van switch steeg met 52,7% vergeleken met het voorgaande jaar. Een al aanzienlijke groei, die indrukwekkend wordt wanneer deze in een context wordt geplaatst. Switch moest vechten tegen de concurrentie van PlayStation 5 en Xbox Series X, twee technologisch superieure consoles.

De softwaresector heeft zeker geholpen in deze onderneming. De release van Animal Crossing, evenals een wereldwijd commercieel succes vertegenwoordigen, hielp de verkoop van Switch nieuw leven in te blazen, zelfs toen de markt werd opgeschrikt door de release van de Next Gen.

Animal Crossing New Horizons met zijn bijna 21 miljoen exemplaren sleepte de verkoop van de console naar het derde kwartaal. Nintendo heeft alleen al in deze drie maanden elf miljoen Switches verkocht. Zonder deze piek zou de toename in consoleverkopen nauwelijks 37% hebben bereikt die hij vervolgens verkreeg.

ombre

Het is gemakkelijk te denken dat Nintendo geen problemen heeft met deze resultaten. Een iets meer diepgaande analyse onthult echter een detail. Het bedrijf Kyoto is gebaseerd op Switch. Consoleverkoop vertegenwoordigt niet alleen een aanzienlijk deel van de omzet, maar het is duidelijk dat de softwaresector ook profiteert van de creatie van een eigen ecosysteem.

Switch krijgt naar verwachting binnenkort een hardware-update, maar nieuws over de nieuwe console is schaars. De halfgeleidercrisis, ook vermeld in het rapport, heeft al een impact gehad op de productie en zou Switch Pro in de kiem kunnen smoren.

In deze context kunnen we het verschil zien tussen Nintendo en de concurrentie: dit probleem is ook ontstaan ​​bij Sony en Microsoft bij de productie van de Next Gen consoles, maar de reactie van de twee bedrijven was om componenten tegen exorbitante prijzen te kopen en met verlies te produceren.

Nintendo kan het niet betalen. Het heeft geen conglomeraat van meerdere miljarden dollars achter zich dat het kan ondersteunen. Overstappen moet noodzakelijkerwijs een nettowinst opleveren. We zouden ook rekening moeten houden met de spiraal die een onderproductie van consoles zou veroorzaken. Minder Switches betekent minder mogelijke kopers voor first-party titels, die de ziel vormen van de Nintendo-softwaresector.

Soluzioni

De situatie kan heel gemakkelijk ingewikkeld worden, maar de gegevens laten ook een uitweg zien, ook voorgesteld door Bloomberg. Nintendo heeft veel extreem winstgevende merken in handen, waarvan het niet ten volle heeft kunnen profiteren. Met name de mobiele sector is extreem onderontwikkeld.

Zoals we gezien hebben in deze analysezijn mobiele videogames de toekomst van gaming. Het deel van de markt dat de afgelopen jaren meer dan alle anderen heeft kunnen groeien, wordt paradoxaal genoeg het minst uitgebuit door Nintendo. De inkomsten bedragen slechts 57 miljard yen tegen 1.700 van Switch.

Investeringen in die sector kunnen het lot van het bedrijf losmaken van dat van zijn vlaggenschipconsole. Software, mobiel en services ze zullen een veel centralere rol moeten spelen dan nu in de economie van Nintendo.

Het zij verre van mij om de val van Nintendo te voorspellen, het bedrijf is gezond, maar vertoont ook enkele scheuren. De Switch-weddenschap is gewonnen, maar de toekomst van het bedrijf moet nog worden geschreven.