Inwoner kwaad dorpNet als het vorige Resident Evil 7-hoofdstuk dat in 2017 werd uitgebracht, zet het de stemming opzij afval uit film Z klassieker van de serie ten gunste van een veel meer horrorstijl en first-person gameplay die kan worden toegeschreven aan andere games van het genre, zoals langer duren danGeheugenverlies. Maar zoals hij uitlegt Capcom tijdens een interview voor Axios, deze koerswijziging werd niet door iedereen gewaardeerd.

Volgens de producent van Resident Evil Village, Tsuyoshi Kanda, ten tijde van de ontwikkeling van het zevende hoofdstuk het team moest het spel meer maken beangstigend, wat hen echter tot een aantal negatieve feedback van de gemeenschap heeft geleid:

“Een deel van de feedback die we kregen over RE 7 zei dat het veel te eng was om te spelen. Enerzijds is dit precies waar we naar op zoek waren, dus voor ons is het een compliment. Maar tegelijkertijd is ons doel altijd om iets te creëren waar iedereen zich prettig in kan voelen, dus in RE Village hebben we de spanning verminderd in vergelijking met Biohazard, om spelers niet in een staat van constante angst te brengen. "