"Ik heb een spel voor slechteriken gevonden". Zo begint een video die ontvolkt is op TikTok, de eerste sneeuwvlok van de Baddie Games-lawine. Een fenomeen geboren op TikTok, dat zich verschuilt achter de patina van het hypercausale mobiele spel een les voor de geweldige ontwikkelaars over hoe je echt inclusieve games kunt maken. Kan zijn.

Het is moeilijk te begrijpen waar te beginnen met schrijven over dit fenomeen. Het combineert twee zeer verre culturen, die van gaming en queer, op een manier die het bijna onmogelijk maakt om met slechts één van de twee partijen te praten zonder elke twee zinnen te moeten stoppen om een ​​definitie te geven. Maar aangezien de lezer van dit artikel waarschijnlijk een gamer is, begin ik met het spel: Hoge hakken! 

Hoge hakken en TikTok

High Hills is ontwikkeld door Rollic Games in Turkije en is een uiterst eenvoudige mobiele app. Een heel casual puzzelspel, waarin de speler de rol van een meisje ziet die erop uit is steeds hogere hakken te verzamelen om obstakels te overwinnen en het einde van een pad te bereiken. Het is eenvoudig, intuïtief, precies wat je van het genre kunt verwachten.

@BuienRadarNL

Ze sprong eraf‼ ️ #fyp #VisionBoard #CleanTok #hoge hakken

♬ origineel geluid - gerechtigheid

Het spel zelf lijkt in feite onschadelijk er was TikTok voor nodig om er een Baddie-spel van te maken. De term "Baddie" is een jargon voor een onafhankelijk meisje, meestal gebruikt in de queercultuur. Video's van het spel vergezeld van nummers als Nicki Minaj's Megatron of Lil Nas X's Call Me By Your Name beginnen te ontvolken in de hashtags van de LGBT-gemeenschap.

Het duurde niet lang voordat een verwaarloosbare mobiele game onbewust werd omgevormd tot een viering van de queervrouwelijkheid, en het ging viraal. Hoge hakken! recordverkopen geboekt, zichzelf plaatsen een van de beste nieuwe releases mobiel voor het eerste kwartaal van 2021.

Het succes van High Heels! onvermijdelijk gegenereerd een reeks vergelijkbare spellen, die een zeer eenvoudige gameplay combineren met verwijzingen naar queer-esthetiek. De meest populaire Baddie-spellen zijn titels als You Go Girlwaar je de poses moet veranderen van een meisje dat een oneindige lapdance-paal afdaalt, of Nail Woman, de manicureversie van High Heels.

@antonio_cuciniello

De eerste video werd aan mij gemeld wegens naaktheid EN IK HERSTEL DEZE. MIJN SPIJKERS NA HET SNIJDEN #viral #fyp #voor u #voor jou #spel #nagel naam spel? 🤔

♬ origineel geluid - gerechtigheid

Een val?

Helaas is dit fenomeen niet alleen "Go girl" en "Yas queen". Zoals gezegd is Rollic Games, de ontwikkelaar achter Baddie Games, gevestigd in Turkije, niet echt de bakermat van LGBT-rechten. Rollic zelf is terughoudend om over het onderwerp te praten. Volgens directeur Inci Alper mikt het gezelschap op een zo breed mogelijk publiek, zonder onderscheid.

Deze houding kan begrijpelijk zijn. Turkije is niet de plek om zijn solidariteit met de LGBT-zaak te tonen zonder gevolgen te riskeren. Tegelijkertijd heeft de queergemeenschap in de loop der jaren echter geleerd dat een wees op uw hoede voor degenen die onderling aan populariteit winnen zonder de zaak openlijk te steunen. 

Het heet queerbaiting, en het is een veel voorkomende praktijk. Het is te zien in veel tv-series en filmproducten en bestaat erin te suggereren dat twee personages een homoseksuele relatie of aantrekkingskracht hebben, en dan altijd in een hetero relatie eindigen. Het bekendste geval is waarschijnlijk dat van BBC Sherlock-serie, waarin vooral in de eerste afleveringen een mogelijke relatie tussen de hoofdpersoon en Watson werd gesuggereerd.

Op dezelfde manier gebruiken deze spellen een esthetiek die verband houdt met de LGBT-gemeenschap, waardoor ze erin slagen om zeer succesvol te zijn, gedreven door de shares en hashtags van de community. En esthetiek is hierbij een delicaat punt.

De oorsprong van dit vertoon van vrouwelijkheid komt voort uit een bepaalde cultuur binnen de queerbeweging, de Ball Cultuur. Ik zal niet uitleggen wat het is, ik beveel de documentaire Paris brandt of de tv-serie Pose over het onderwerp aan. Weet dat gewoon de gemeenschap is buitengewoon beschermend voor dit soort esthetiek, en accepteert niet gemakkelijk dat het wordt toegeëigend of uitgebuit door anderen.

De enige manier

Wat de bedoelingen van Rollic ook zijn, het blijft een feit Baddie Games is het eerste videogame-genre dat doorbreekt in de LGBT-gemeenschap. Na jaren van, meestal mislukte, pogingen van de grote industrie om karakters van minderheden in te voegen om het publiek uit te breiden, om te slagen in de onderneming is een reeks pretentieloze toepassingen. 

De ironie van de situatie is duidelijk, maar dat geldt ook voor de duidelijke scheiding tussen wat de LGBT-gemeenschap zou willen van videogames en wat de industrie hen te bieden heeft. Het grimmige feminisme en de zware veldslagen van de vorige eeuw hebben plaatsgemaakt voor een pure esthetiek, arm, zo niet zonder grote thema's. 

In deze cultuur van presteren en spectaculair maken van jezelf, floreren de Baddie Games, terwijl serieuze en diepgaande games ze zullen altijd worstelen om wortel te schieten. Zowel de industrie als de gemeenschap hebben zeker baat bij het uitbreiden van de fanbase van videogames. Een app van lage kwaliteit lijkt misschien niet de ideale manier om dit te bereiken, maar tot op heden is niets anders gelukt.