Valve zou werken aan een nieuwe poging om voet aan de grond te krijgen op de hardwaremarkt. Na Steam Machine, een project dat niet veel geluk kende, zullen de makers van Steam proberen te doen concurrentie naar Switch. 

Het nieuws werd geboren als een hypothese, afgeleid van enkele aantekeningen in de nieuwste patch van de Steam-bèta. Pavel Djundik, ontwikkelaar van Steam DB, wees er op Twitter op dat er in deze update functies en menu's waren voor een genoemd project "SteamPal". 

Om deze geruchten te eren, dachten we: a zeer gedetailleerd rapport van Ars Technica, die bronnen binnen Valve noemt die bekend zijn met het project. Deze nieuwe console, of het nu SteamPal of Neptune heet, zou veel punten gemeen hebben met de Switch. Het zou draagbaar zijn, uitgerust met een geïntegreerd touchscreen en controller, en zou moeten worden uitgerust met een deur USB-C waarmee u hem op grotere schermen kunt aansluiten. 

Net als de rest van de hardware die Stoom heeft gemaakt in de afgelopen jaren, van VR-headsets tot de noodlottige Steam Machine, Neptune zal ook een besturingssysteem hebben Linux gebaseerd. 

Het is zeker niet de eerste keer dat een bedrijf het probeert bootst het succes van Switch na. De Chinese OEM heeft de afgelopen jaren al aan gelijkaardige projecten gewerkt. Het is echter de eerste keer dat een grote naam in de branche als Valve op dit gebied met Nintendo probeert te concurreren.

Volgens Ars Technica wijzen alle aanwijzingen op een aankondiging al in de loop van 2021. Het rapport geeft echter aan dat Valve nog geen officiële commentaren heeft vrijgegeven en dat grote projecten als deze vaak worden uitgesteld of zelfs geannuleerd.