We zijn allemaal alleen, ergens in de afgelopen twee jaar. Geïsoleerd van anderen door oncontroleerbare omstandigheden, gedwongen om veel langer met onszelf te leven dan we ooit wilden. Solos vertelt precies deze realiteit.

Hij koesterde deze buitengewone omstandigheid David Weil. Zijn Solos, gedistribueerd door Amazon Prime Video en beschikbaar vanaf 25 juni, spreekt evenzeer tot het publiek als tot eenzaamheid zelf; een menselijke ervaring die ons allemaal heeft verenigd, en misschien wel. Hiervoor rekent de auteur op een uitzonderlijke cast. Zeven schitterende solisten voor zeven schitterende solo's, die de grenzen tussen tv en theater vervagen, om met weinig meer dan woorden de angst van het alleen zijn te vertellen.

de solo's

Solos heeft een heel eenvoudig uitgangspunt. Vertellen gewone mensen in buitengewone omstandigheden. De hoofdrolspelers van deze zeven afleveringen worden allemaal geconfronteerd met een schokkende realiteit. Of het nu wordt gedicteerd door ziekte of angst, twee van de meest besproken thema's in de serie, het resultaat is altijd eenzaamheid.

Alle verhalen spelen zich af in een generieke nabije toekomst, die slechts in één geval precieze contouren aanneemt. Dit stelt de auteurs in staat om technologie op een vrije manier te gebruiken, als een verhalend hulpmiddel om zonder beperkingen het onbehagen op te bouwen waarin elk personage zich bevindt. Technologie staat echter niet centraal in het verhaal, blijft een bescheiden bijrol die in dienst staat van de menselijkheid van de personages.

De zeven afleveringen, die nooit langer dan een half uur duren, staan ​​allemaal los van elkaar. Alleen kleine, verwaarloosbare details binden de verhalen van Solos, maar het is hun aard die ze bij elkaar houdt. De verhalen zelf zijn ook solo's, initiatieven die de zeven personages nemen en die een reeks gevolgen hebben, die altijd resulteren in de afgrond van eenzaamheid.

De afleveringsstructuur blijft ook hetzelfde. Het verhaal wordt ons getoond vanaf het einde, wanneer alle beslissingen al zijn genomen. De monologen, of soms de interne dialogen op verschillende manieren geëxternaliseerd, van de personages, onthullen dan de plot aan ons; en naarmate de details duidelijker worden, krijgt het bestaan ​​van het personage een nieuwe diepte. Wat op het eerste gezicht een trotse en vrijwillige eenzaamheid lijkt, onthult hij verdriet en ellende die het veroorzaakt wanneer het een sociaal dier zoals de mens treft.

de solisten

Wat op het eerste gezicht het meest opvalt aan Solos is ongetwijfeld de cast. Onder de betrokken namen vallen op Morgan Freeman, die zeker geen introductie behoeft, Helen Mirren Oscarwinnaar pre The Queen, Uzo Aduba, actrice al gewaardeerd en bekroond voor haar optreden in Orange is the New Black en Anne Hathaway winnaar van een Oscar voor Les Misérables in 2013.

Solos TV-serie: plot, cast, trailer, streaming | Silmarien.it
Van links naar rechts Helen Mirren, Anne Hathaway, Morgan Freeman en Uzo Aduba

Zeker, deze namen hebben het project onder de aandacht gebracht, maar niet helemaal positief: op internet vind je al kritiek op de cast, die ervan wordt beschuldigd te veelomvattend te zijn. Geslacht, etniciteit of huidskleur van de acteurs spelen echter geen rol in het verhaal. Ik ben er dan ook van overtuigd dat David Weil en zijn medewerkers de vertolkers hebben gekozen die zij het meest geschikt achtten om hun personages tot leven te brengen, zonder al te veel gewicht aan iets anders te hechten.

Deze gietzorg werd beloond. De interpretaties zijn foutloos en het was niet vanzelfsprekend. Monologen zijn een relatief zeldzame gimmick in televisie en film, en vereisen een reeks vaardigheden die acteurs niet altijd consequent trainen. De korte beschikbare tijd dwingt de performers om elk gebaar, elke blik, elke stembuiging waarmee ze een grap uitspreken te verzorgen. Daar totale afwezigheid van actie en de statische aard van de enscenering helpen om de uitvoeringen naar voren te brengen en fungeren als een schijnwerper voor de dienstdoende solist.

De leiding, toevertrouwd aan dezelfde David Weil, aan Sam Taylor-Johnson, Tiffany Johnson en Zach Braff, is een geordende bijrol. Het dient de acteurs en personages zonder ooit het podium te betreden, waardoor de focus op de uitvoeringen van de acteurs nog groter wordt.

Een triest concert

De zeven solo's waaruit Solos bestaat, geven leven aan een treurig concert ter ere van de eenzaamheid. Het zijn tragische, dramatische verhalen, die gewaarwordingen bij de kijker opwekken die ze meestal liever negeren. Het einde van elke aflevering dwingt je om je af te vragen wat je zou doen als je de hoofdrolspeler was. Zou je in staat zijn om vervangen te worden en alles achter te laten? Om je diepste angsten onder ogen te zien? Om het beter te doen dan zij?

Het is geen serie om in één keer te zien. Zelfs als de afleveringen kort zijn, heeft elk van hen een immense emotionele belasting, die een adempauze vereist en verdient zodra de aftiteling voorbij is. Het is niet eens een serie om lichtvaardig mee om te gaan. We moeten klaar zijn om veel van de verdedigingswerken neer te halen die we, vooral tijdens lockdowns, tussen ons en onze diepste en meest angstaanjagende gevoelens hebben geplaatst.

Dit is in feite een kind van de pandemie. Het brengt de kijker de artistieke bedoeling van de auteur over, het komt voort uit een idee dat alleen tot leven kan komen in lange maanden van gedwongen isolement. Solos speelt veel op deze gedeelde ervaring, zich ervan bewust dat eenzaamheid vandaag meer dan ooit is wat we allemaal gemeen hebben.

Prime Video: Solos - Seizoen 1

Het is niet het eerste "pandemische" werk dat ik leuk vind. Deze verschrikkelijke jaren hebben veel kunstenaars geïnspireerd. Of het nu muziek, theater, film of televisie is, het lijkt mij dat alle artistieke uitingen van deze twee jaar iets met elkaar gemeen hebben. Een gevoel van onvolledigheid, van leegte, dat ze, ongeacht hun toon, in de kijker achterlaten. Het is alsof de lockdown een stukje van hun diepere betekenis bevatte, onvermijdelijk veranderen wat ze kunnen overbrengen.

Als een serie als Solos vóór 2020 was uitgekomen, zou deze zeker op een andere manier indruk hebben gemaakt op het publiek. Maar wat gisteren een onvoorstelbare en buitenaardse realiteit was, is nu de lucht geworden die we allemaal inademen. Isolatie vandaag maakt ons pijnlijker en minder indrukwekkend. Eenzaamheid veroorzaakt meer verdriet dan angst. En zo wordt Solos, dat twee jaar geleden een dystopische horror had kunnen zijn, vandaag de projectie van de trieste menselijke conditie op een nabije toekomst.