Verlaten Hideo Kojima Silent Hill SirenDe afgelopen dagen een echte jacht op de aanwijzing tegen Verlaten, een indiegame die een paar maanden geleden werd gepresenteerd voor PS5 met een allereerste trailer. Vanaf het begin waren er speculaties over de vraag of het zou kunnen zijn van het nieuwe project van Hideo Kojima in vermomming, een mogelijkheid die echter vanaf het begin categorisch werd ontkend door Blue Box Game Studios tramite een mededeling op haar officiële website.

De situatie is bijgevolg gekalmeerd tot de laatste paar dagen, toen het softwarehuis zijn communicatie begon te intensiveren, vooral op Twitter, als functie van een op handen zijnde gameplay-onthulling: terwijl hij verbindingen met de Japanse auteur bleef ontkennen, het mysterie is geleidelijk verdiept dankzij enkele elementen die bij gebruikers meer dan twijfel hebben gewekt.

De eerste van alles was de aankondiging dat communiceerde dat Verlaten was slechts de werktitel en dat de laatste zou beginnen voor S en eindigen voor L. Een verwijzing die echt te brutaal is om niet ieders aandacht te trekken, hoewel Blue Box Game Studios al snel zei dat de verwijzing niet bedoeld was om Silent Hill

“We willen duidelijkheid scheppen. We hebben geen connectie met Konami. Silent Hill is eigendom van Konami. We hebben geen connectie met Hideo Kojima. Het was nooit onze bedoeling om te zinspelen op de naam Silent Hill. Wij bieden hiervoor onze oprechte excuses aan".

Onnodig te zeggen dat nog een andere afstand de speculaties niet heeft gestild, met spelers hebben zelfs een glimp opgevangen van een afbeelding van Sam Porter Bridges in de geweerreflectie in de Abandoned-trailer, naast een overeenkomst tussen het logo van het softwarehuis en de Playstation Studios, dus aangenomen dat Blue Box eigenlijk een manier is om de Sony-console aan te duiden (waarvan de referentiekleur al enige tijd blauw is).

Aan de andere kant hebben de sceptici echter andere elementen opgemerkt die tegen deze hypothese ingaan, vooral de opening van de officiële kanalen op YouTube e Twitter van de studie (die plaatsvond in 2015) en de publicatie van een game op Steam in early access eind 2020, getiteld The Haunting: Blood Water Curse.

De game ziet er in alle opzichten uit als een kleine indie-game in de vroege stadia van zijn ontwikkeling, maar zelfs hier lijken sommige elementen nogal verdacht. Na een paar maanden vanaf de lancering van vroege toegang, de game schakelde eerst over van first person naar third person view en werd toen op mysterieuze wijze overgedragen aan een andere studio (de onbekende CREATEQ Interactive) en uiteindelijk de verkoop in de winkel eind april tijdelijk opgeschort, wachtend op een nieuwe gameplay-onthulling. Ook in dit geval werd steeds benadrukt hoe Blue Box Game Studios was een echt bestaand team en niet een marketingoperatie van Hideo Kojima, met bevestigingen ook aangekomen via directe reacties door een van de ontwikkelaars van Blue Box. Wiens naam op Steam is, is echter net gebeurd, Stiekeme krijger.

Terwijl je een bijnaam passeert die je je duidelijk herinnert Solid Snake, ook het eerdere werk van de firma, The Haunting: Blood Water Curse het lijkt enkele versluierde verwijzingen te verbergen, zij het niet naar Silent Hill. Het spel in feite, met een gameplay die knipoogt naar de Project Zero-serie, een titel heeft die erg lijkt op die van een andere survival-horror (plus met stealth-elementen, waarvan Kojima een meester is en eigendom is van Sony), of Sirene: Bloedvloek.

Over wat het werkelijk is Verlaten daarom heerst er nog steeds mysterie, gevoed door enkele elementen die maar al te verdacht zijn. Mocht dit uiteindelijk niet echt een commerciële operatie van Hideo Kojima blijken te zijn, dan zullen we ons moeten afvragen hoe het publiek zal reageren tot een uiterst riskante communicatiestrategie. Te beginnen met het kiezen van BB Game Studios als gebruikersnaam voor je Twitter-profiel.