In de afgelopen weken Activision Blizzard heeft aan zijn aandeelhouders een document voorgelegd dat elk bedrijf jaarlijks aan zijn raad van bestuur voorlegt: het woord over betalen. De goedkeuring ervan is cruciaal omdat het het algemene oordeel van de beleggers over het management weergeeft.

Op het eerste gezicht lijken de aandeelhouders van Activision erg blij te zijn met de prestaties van het bedrijf. In feite stemde 96% van hen voor de herverkiezing van alle managers. Maar er is één feit dat een bekende alarmbel doet rinkelen. Slechts 54% van de aandeelhouders keurde salarissen goed van de hogere regionen van de samenleving.

Die over de economische vergoeding van het management het is een langdurige controverse binnen Activision. Zelfs vorig jaar kreeg dit specifieke deel van de beloning een nipte meerderheid, slechts 57%.

De ontevredenheid die uit deze stemming naar voren kwam, leidde vervolgens tot een drastische verlaging van het salaris van Bobby Kotick, algemeen directeur van Activision, dat zijn salaris met 50% zag dalen. De maatregel lijkt echter niet voldoende te zijn geweest om de gemoederen in de raad van bestuur te kalmeren. Het leiden van de factie van critici is er het CtW investeringsfonds. 

Activision Blizzard zwaar bekritiseerd vanwege het overdreven salaris van Bobby Kotick Eurogamer.net
Bobby Kotick, CEO van Activision Blizzard

Michael Varner, beheerder van het fonds die de salarisverlaging van Kotick als louter rook in het oog, heeft Activision er nogmaals op aangedrongen:

“We verwachten dat Activision verdere wijzigingen zal doorvoeren als reactie op de stemming van 46% van de aandeelhouders, die hun ontevredenheid hebben geuit. Ze kunnen niet op hun lauweren rusten vanwege de wijzigingen in het salaris van meneer Koticktick. Bovendien is dit de zesde keer in acht jaar dat zeggen op loon minder dan 70% van de stemmen voor krijgt, en 2021 was het laagste cijfer ooit in de geschiedenis van het bedrijf."

Het lijkt misschien dat de beweringen van CtW overdreven zijn, maar in werkelijkheid hebben ze een basis, zoals blijkt uit de Financial Times. Kotick's salarisverlaging het wordt in feite betaald voor een verbouwing op de manier waarop de CEO wordt betaald.

In feite werd alleen het vaste deel van zijn salaris gehalveerd, terwijl het deel dat verband hield met de bedrijfsdoelstellingen belangrijker werd. Kotick, ondanks "slechts" verdiensten net onder de € 900.000 vast jaar, totale inkomsten zou hebben geboekt voor: € 155 miljoen altijd voortkomend uit zijn activiteit als CEO Activision.

Het is duidelijk dat veel Activision Blizzard-investeerders het niet eens zijn met deze cijfers, zelfs gezien het mislukte moment dat het bedrijf door de pandemie passeert. Als de trends van de afgelopen jaren doorzetten, in 2022, laten we zeggen over loonrisico's die niet worden goedgekeurd.