Lang geleden begon het nieuws te circuleren over het maken van een film gewijd aan Mass Effect. In 2010 had EA de filmrechten zelfs verkocht aan: Legendary Pictures, met de toenmalige leiders van BioWare, Ray Muzyka e Greg Zeschuk, als uitvoerende producenten naast voormalig Mass Effect-baas, Casey Hudson. De film heeft, zoals we weten, nooit het licht gezien en nu weten we waarom.

In een recent interview met Business Insider, legde de hoofdschrijver van BioWare, Mac Walters, uit wat er gebeurde.

“Het voelde alsof we altijd tegen IP vochten. Welk verhaal kunnen we vertellen in 90/120 minuten? Zullen we hem recht doen?"

“Als we een Mass Effect-game bouwen, hebben we een algemene ruggengraat of verhaal dat we willen vertellen, maar elk niveau of elke missie is als een televisie-aflevering. Het is niet van tevoren geschreven. Het is geschreven op het moment dat we er zijn. Dan wordt het toegevoegd aan het hoofdverhaal en soms wordt het hoofdverhaal veranderd omdat we in die aflevering iets heel interessants hebben gedaan."

Walters zei dat Legendary toen een verandering in leiderschap zag die een verschuiving naar televisie teweegbracht en de producenten dachten dat het het beste was om het project opnieuw te beginnen, wat zelfs nooit werd geprobeerd.

Walters verklaart zich nog steeds hoopvol genoeg om te stellen dat het maken van een film of serie over Mass Effect dat niet is "Een kwestie van of, maar wanneer".

"Het is zo'n enorme wereld en zoveel mensen die ik ken in de televisie- en filmindustrie hebben contact met me opgenomen om te vragen wanneer we het gaan doen, en zeggen dat het moet."

Zoals we weten, zijn op games gebaseerde films meestal niet erg succesvol, om het zachtjes uit te drukken, en missen ze vaak zorg of zelfs alleen maar relevantie voor het merk van herkomst (oke, de zware kruisboog van Monster Hunter is op afstand vergelijkbaar met een soort jachtgeweer, maar laten we niet overdrijven). Laten we hopen op dit uiteindelijke Mass Effect-project, als het ooit tot wasdom komt.