Het heeft geen zin om het te verbergen, ondanks zijn problemen PlayStation is het toonaangevende platform op de videogamemarkt, zowel op het gebied van hardware- als softwareverkoop. Leiderschap zoals dat het zou gemakkelijk kunnen worden gekoppeld aan uitstekende relaties tussen Sony en al zijn uitgevers en ontwikkelaars gasten binnen hun platform, of het nu AAA- of Indie-titels zijn.

Helaas voor de laatste categorie is dit scenario verre van dichtbij en wordt de realiteit verteld door Iain Garner de afgelopen dagen lijkt het helemaal anders te zijn. Sterker nog, volgens de verklaringen van de mede-oprichter van de uitgever Neon-doctrine, werk samen met Sony en PlayStation om hun eigen titels op die van hen te promoten en soms zelfs te beheren PS Store het is een kronkelig en ingewikkeld proces.

“Platform X biedt je geen manier om je games te beheren. Om wat publiciteit te krijgen, moet je door hoepels springen, bidden en smeken om elk niveau van promotie. En een blogpost werkt niet zo goed als je denkt. Als Platform X je game niet leuk vindt, geen feest, geen uitvoering, geen liefde. […] Oh maar maak je geen zorgen. Er is een manier om u een plaats te garanderen. Het enige wat u hoeft te doen is het REDELIJKE minimumbedrag van $ 25,000 te betalen. Oh en dan 30% van je verdiensten..."

De klachten van Garner werden ook ondersteund door de verklaringen van Matthew White (WhiteThorn Games) en Ragnar Tørnquist (Rode Draad Games).

“Lanceringsondersteuning is onmogelijk te plannen, coupons voor Kickstarter-backers nemen maanden in beslag, niemand reageert op support-e-mails. We hebben geen mogelijkheid om in de winkel te werken (kortingen etc.), PS5-ondersteuning is een groot mysterie. Onze applicatie-ondersteuning vertelt ons regelmatig dat het hiervoor zal zorgen, maar doet dat niet."

“Draugen is nu al meer dan een jaar op consoles. Wanneer heb je voor het laatst korting gekregen? En het is zeker niet de schuld van een gebrek aan commitment. Het is ontmoedigend."

Wat denk je? PlayStation zal ongetwijfeld hard moeten werken aan zijn relaties met kleinere uitgevers, maar kun je je zo'n situatie voorstellen?