Op 6 juni 2016 werd het uitgebracht in de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland Pokemon Go. Om Italië te bereiken, zou Niantic's spel nog anderhalve maand hebben geduurd, maar zelfs vóór 14 juli hadden velen een manier gevonden om de landsgrenzen te omzeilen en het te gaan spelen.

De nummers van succes

Ondanks het enorme aanvankelijke succes, hadden maar weinigen gedacht dat Pokemon Go vijf jaar na de release zou kunnen houden een belangrijke rol in de markt. De gegevens die worden verzameld en verwerkt door Sensor Toren in plaats daarvan fotograferen ze een geconsolideerd succes, waarmee Niantic 5 miljarden dollars.

De pandemie heeft, tegen alle verwachtingen in, bijgedragen aan het succes van het spel. Ondanks de lockdown hebben de buitengewone maatregelen van Niantic om thuisspelen aan te moedigen Pokemon Go naar nieuwe hoogten geduwd. In 2020 genereerde de app 1,3 miljard dollars van spelersaankopen, en de eerste helft van 2021 was de meest winstgevende ooit.

Wereldwijde uitgaven voor het eerste halfjaar in Pokémon GO

Niantic voor en na videogames

Dit succes was niet het gevolg van een meevaller. Niantic werkte 15 jaar aan augmented reality-technologieën voor verschillende doeleinden, voordat hij een samenwerking aanging met Nintendo. In het begin heeft het softwarehuis bijgedragen aan de realisatie van Google Earth, door de ontwikkeling van de Keyhole-software.

Die met Google zou voor Niantic maar een korte samenwerking zijn, maar duurde uiteindelijk meer dan tien jaar waarin de ontwikkelaars steeds meer vaardigheden verwierven op het gebied van augmented reality. In deze periode kwamen van Niantc Lab (naam van het bedrijf onder Google) apps uit zoals Field Trip en vooral Ingress.

Het belang van dit laatste ligt niet in het matige succes dat het boekte. Ingress is Niantic's eerste echte videogame en vormt de basis voor een consistent gameplay-gedeelte met Pokemon Go. Het softwarehuis viel op en kreeg $ 35 miljoen aan financiering, genoeg om afscheid te nemen van Google en een onafhankelijk bedrijf te worden.

Het succes van Pokemon Go stelde Niantic vervolgens in staat na te denken over uitbreiding. De eerste stap was in de zomer van 2019 Wizards Unite, vergelijkbaar met Pokemon Go maar gebaseerd op het Harry Potter-universum. Misschien vanwege de gelijkenis met het speerpunt van Niantic of misschien vanwege de pandemie die een paar maanden na de release toesloeg, United Wizards vertegenwoordigt Niantic's eerste misstap in de wereld van videogames.

Hoewel de app erg geavanceerd is op het gebied van graphics en augmented reality, is het niet gelukt om bevredigend succes te behalen. Dit heeft Niantic echter zeker niet tegengehouden, die niet van plan is een meteoor te blijven die is gekoppeld aan de naam Pokemon Go. het bedrijf genereert nog steeds 85% van de inkomsten met betrekking tot augmented reality-games. 

Niantic voorbij videogames

Om zijn lot los te maken van Pokemon Go wil Niantic ook naar zijn verleden kijken. Het softwarehuis werd geboren buiten de wereld van videogames, en is zich ervan bewust dat het niet gedwongen is om beperkt te blijven tot de kansspelmarkt.

De door de jaren heen opgebouwde virtual reality-kennis wordt in samenwerking met Qualcomm toegepast op een headset. Hoewel dit prototype nog lang niet het licht heeft gezien, is het wel de bedoeling om profiteer van VR voor verschillende doeleinden, van onderwijs tot toerisme, op zoek naar andere manieren om augmented reality toe te passen dan videogames.

Deze differentiatie betekent echter niet dat Niantic de gamingmarkt zal verlaten. Het volgende grote project van het bedrijf betreft een videogame dit keer gebaseerd op de Transformers, genaamd Transformatoren: Heavy Metal. Dit project zal volgen Pikmin Go, nog een samenwerking met Nintendo, die eind 2021 uitkomt.

heeft betrekking op Pokémon Go Creator heeft een plan om meer te zijn dan een one-hit wonder
Bumblebee concept art geleverd door Niantic voor de nieuwe Transformers: Heavy Metal videogame

Ook al wordt de wereld van augmented reality bevolkt door giganten als Microsoft, Facebook of Google, Niantic is van plan te strijden voor een prominente plek. Dankzij het succes van Pokemon Go kon het de enorme investeringen van concurrenten compenseren, en zich te concentreren op onderzoek om te profiteren van een technologisch oogpunt. Maar zelfs als de plannen van Niantic niet doorgaan, zal het bedrijf altijd een belangrijke plaats innemen in het enorme succesverhaal van videogames.