Jaar tot op heden Take-Two, het bedrijf dat Rockstar controleert, is een genadeloze jacht begonnen op mod van GTA. De uitgever gaat verder met de DMCA en raakt historische en hoog aangeschreven mods die vervolgens van internet verdwijnen.

Take-Two-actie was in februari begonnen en had hit-releases reverse-engineering van GTA 3 en Vice City. De modders hadden gevochten om hun creaties in leven te houden, en het leek erop dat het bedrijf niet van plan was een doel na te streven.

Deze week heeft het moederbedrijf van Rockstar echter weer de leiding en zijn er veel gevallen. De meest prominente naam is die van GTA Liberty City. Uitgegeven in 2005, de mod speelde de volledige derde aflevering van de serie in de grafische engine van Vice City, maar is nu niet langer beschikbaar om te downloaden op ModDB.

Ze ontmoetten hetzelfde lot Vice Cry, die de texturen van Vice City verbeterde, en de mods die ze hebben geconverteerd Vice City Stories en Liberty City Stories, exclusieve consoles, te spelen in San Andreas.

Een andere succesvolle mod die door de waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht is getroffen, is: GTA ondergronds, een van de meest ambitieuze projecten met betrekking tot de hoofdstukken van GTA aan het begin van het millennium. De mod combineerde de kaarten van GTA 3, Vice City en San Andreas en andere Rockstar-games zoals Bully, Manhunt en Manhunt 2, en voegde ook bendeoorlogen toe aan de gameplay.

Maar Take-Two richt zich niet alleen op oude hoofdstukken. Zelfs de kaart Vice City Revisie, ontwikkeld door modders voor GTA 5, is het niet langer beschikbaar. Alle slachtoffers van deze stakingsgolf staan ​​in een apart berichten op de GTA-forums.

De reden waarom GTA-mods deze jaren floreerden, naast het enorme succes van de games, was De zelfgenoegzame houding van Rockstar. Het bedrijf was gekomen om de moddders gerust te stellen met een release uit 2017, maar het was zwijgend gewijzigd twee jaar later.

Rockstar had beloofd zich niet met mods te bemoeien zolang ze singleplayer bleven. Maar nu staat u niet toe om belangrijke delen van uw IP te gebruiken en dat je nieuwe kaarten of nieuwe verhalen maakt vanuit je eigen games. Geen van deze clausules was opgenomen in de originele verklaring.

De redenen waarom Take-Two heeft besloten om pas nu, 16 jaar na hun release, over deze mods te klagen, zijn onduidelijk. De meest geaccrediteerde hypothesen betreffen een toekomstige release van GTA 6 of een remaster van de hoofdstukken uit de vroege jaren 2000.