Na meer dan twee jaar onderzoek heeft de staat Californië een aanklacht ingediend tegen Activision Blizzard van een reeks mishandeling van hun vrouwelijke werknemers. Inadequaat gedrag varieert van lagere lonen tot seksuele intimidatie totdat beschuldigd van het hebben van een werknemer zelfmoord heeft laten plegen. Het nieuws veroorzaakte een heftige reactie van World of Warcraft-spelers en enkele influencers gerelateerd aan de wereld van Hearthstone.

De opstand van de World of Warcraft-spelers

Het begon allemaal met een simpel verzoek: verwijder de naam van Alex Afrasiabi, voormalig creatief directeur van de beroemdste MMO ooit, uit de talloze personages en objecten die aan hem zijn opgedragen, verspreid over World of Warcraft.

Afrasiabi wordt ervan beschuldigd een van de grootste daders van intimidatie binnen het bedrijf van het politieonderzoek in Californië. De topman vertrok vorig jaar onder onduidelijke omstandigheden bij Blizzard.

Van stormwind tot Stratholme, Afrasiabi verschijnt als een NPC of in missienamen, en dit detail is de spelers niet ontgaan. Binnen enkele uren waren de Blizzard-forums gevuld met woedende spelers. Op de Reddit-sub gewijd aan de MMO een thread vraagt ​​om een ​​van de karakters gewijd aan Afrasiabi te verwijderen. Het beeld van een speler die zijn afwijkende mening uitdrukt, is ook verschenen op Reddit spugen op de NPC aangeklaagd.

"Er is hier niets te zien, burger", zegt Afrasiabi

Maar snel de protesten hebben de forums verlaten om direct in het spel te komen. WoW-spelers staan ​​bekend om het uiten van gemeenschappelijke gevoelens in de gemeenschap door middel van in-game-initiatieven. Het gebeurde ook het jaar ter gelegenheid van de Reckful's dood, bekende streamer in de gemeenschap.

Om het initiatief uit te voeren in solidariteit met vrouwen die worden lastiggevallen in Blizzard-kantoren, was de rollenspel gilde Hek Macabre. De demonstraties begonnen op de Moon Guard- en Wyrmrest Accord-servers en breidden zich daarna uit naar elders. 

Het protest bestaat uit het gaan in de stad Oribos en ga op de trap zitten die naar de herberg leidt. Hier kunt u praten over de oorzaak of gewoon uw ongenoegen uiten, zoals in een echte sit-in.

Een van de organisatoren van het protest, Hinahina Gray, nodigt deelnemers uit in één groep zodat alle demonstranten elkaar kunnen zien. Dit is nodig omdat WoW automatisch het aantal zichtbare spelers in zeer dichtbevolkte ruimtes vermindert, om de stabiliteit van de server te garanderen, tenzij ze deel uitmaken van dezelfde raid.

De spelers die deelnemen aan het protest zijn honderden. De gemeenschap blijkt erg gevoelig voor het onderwerp. Gray zei dat veel van de demonstranten hun World of Warcraft-abonnement hebben opgezegd en ze gebruiken hun resterende tijd om andere spelers bewust te maken.

Het protest heeft de grenzen van het spel al overschreden. Fence Macabre zamelt geld in voor de non-profitorganisatie Black Girls-code, die de toegang van vrouwen die tot etnische minderheden behoren tot de arbeidsmarkt voor videogames ondersteunt. De campagne is al geslaagd i 3500 dollar die ze zichzelf als doel had gesteld.

Aardbeving onder Hearthstone-influencers

Niet alle games zijn geschikt om onenigheid te demonstreren tegen het bedrijf dat ze heeft geproduceerd, inderdaad is een uniek kenmerk van MMO's. In een kaartspel als haardplaat het is onmogelijk om te protesteren, behalve door af te zien van spelen.

Degenen die het verschil kunnen maken, zijn de velen influencers en professionele spelers die de gemeenschap bevolken en volgers aantrekken die vaak niet groot zijn, maar zeer loyaal. Dit is trouwens het perfecte moment om je ongenoegen te uiten.

Sterker nog, over een paar weken komt het uit de nieuwe uitbreiding "Verenigd in Stormwind" en zoals bij elke uitbreiding, wijst Blizzard de meest actieve leden van de Hearthstone-gemeenschap toe aan: nieuwe kaarten onthullen.

Het is een niet te onderschatten kans. De onthulling van een kaart stelt de maker bloot aan een breder publiek, dat hun eigen bubbel overschrijdt, en kan hen in staat stellen nieuwe fans aan te trekken. Het is ook een erkenning van Blizzard voor hun werk bij het promoten van het spel. En misschien heeft juist dit aspect sommige van de betreffende influencers verontrust.

Zowel Lt. Eddy als vooral Alliestraza, een van de meest prominente en actieve vrouwen in de gemeenschap, heeft het gisteren opgegeven om hun kaarten te onthullen, waardoor zijn relatie met Blizzard in gevaar komt. In een video op Twitter zei de streamer:

“Het is onze verantwoordelijkheid als individuen als we iets zien of als we voelen dat er iets mis is en we een vermoeden hebben van intimidatie of discriminatie, om onszelf bloot te geven ten gunste van wat juist is "

Vervolgens hebben veel figuren binnen de gemeenschap hun onenigheid met anderen geuit video's op YouTube, in detail over de oorzaak praten en Blizzard oproepen om iets aan de situatie te doen.

De reactie van de community die aan Blizzard is gekoppeld, is tot nu toe het sterkst geweest de "MeToo"-trend dat gaat door de videogame-industrie. Een teken dat er de laatste jaren wel iets veranderd is in de klantenkring, maar dat de oude gamercultuur binnen bedrijven mannelijk chauvinistisch en discriminerend bleef stevig op zijn plaats.