Op 22 juli dient de staat Californië een rechtsgeding tegen Activision Blizzard. Tussen de pagina's van de praktijk waar we over lezen afwijkend gedrag jegens vrouwelijke werknemers van het bedrijf, met name Blizzard.

Sneeuwstorm in stilte

Sinds die dag het softwarehuis sloot als een egel. Alle sociale profielen die aan Blizzard zijn gekoppeld, zijn al een week stil. Het enige antwoord dat aan het publiek werd gegeven, kwam van een e-mail die door de president naar het personeel was gestuurd J. Allen Brack. 

Zelfs in deze communicatie, verkregen door Bloomberg-journalist Jason Schreier, is er geen sprake van schuld. De president beperkt zich tot het definiëren van de beschuldigingen "Extreem problematisch" en belooft actie te ondernemen.

 

Dit gedwongen stilzwijgen werd echter doorbroken door twee prominente voormalige bestuurders. Mike Morhaime, mede-oprichter, voormalig CEO en president die zijn relatie met Blizzard in 2019 beëindigde, e Chris metzen, voormalig vice-president die in 2016 met pensioen ging.

De verklaringen van de voormalige managers

in een lange tijd Twitter-thread, Morhaime erkent dat hij er niet in is geslaagd een veilige omgeving te creëren voor vrouwen binnen het bedrijf dat hij hielp oprichten en waar hij werkte voor 28-jaren. 

In verschillende passages benadrukt de voormalige directeur echter dat het niet zijn bedoeling was om zo'n vijandige en schadelijke omgeving jegens vrouwen te creëren. Integendeel, hij beweert altijd in de tegenovergestelde richting te hebben gehandeld, en diep spijt te voelen.

Ten slotte biedt het al zijn steun, als leider in de branche, om vrouwen te helpen de gaming-werkplek een betere plek te maken:

“Ik begrijp dat dit slechts woorden zijn, maar ik wilde alle vrouwen benadrukken die hebben geleden onder deze verschrikkelijke ervaringen. Ik luister naar je, ik geloof je, en het spijt me dat ik je teleurstel."

Als Morhaime gewoon toegeeft dat hij niet beter kon, Metzen in plaats daarvan vertrouw Twitter wat lijkt op een schuldbekentenis:

'We hebben gefaald, en het spijt me. Aan iedereen die voor Blizzard werkt, [...] Ik bied mijn oprechte excuses aan voor mijn deelname aan de cultuur die misbruik heeft aangewakkerd, ongerechtigheid en onverschilligheid."

De voormalige vice-president geeft toe dat hij vanwege zijn functie binnen het bedrijf te afstandelijk was van de rest van de medewerkers. Zegt om te proberen diepe schaamte en dringt er bij zijn voormalige collega's op aan deel uit te maken van de verbetering die op deze beschuldigingen zal volgen.

Naarmate deze vroege verklaringen zich verspreidden, De stilte van Blizzard blijft, in schril contrast met de luide protesten uitgevoerd door de World of Warcraft- en Hearthstone-gemeenschappen.