Als je haar aanklaagt voor intimidatie die je overweldigde Activision Blizzard het is ongetwijfeld rampzalig, de reactie van het bedrijf is tot nu toe nog erger geworden. De oorverdovende stilte van Blizzard is echter herhaaldelijk verbroken door individuele initiatieven, die de CEO dwong Bobby Kotick te beantwoorden.

Blizzard had besloten op geen enkele manier commentaar te geven op de rechtszaak die de staat Californië tegen hem had aangespannen. De sociale netwerken van alle games van het bedrijf zijn een week stil geweest, maar meer dan één gerucht heeft zijn weg gevonden langs de muur die is opgericht door Activision Blizzard.

Eerst een e-mail van de president Allen Brack, verkregen door Bloomberg, die werknemers geruststelde en de problematische aard van de beschuldigingen erkende. Dan een verzameling handtekeningen waar duizenden medewerkers zich bij aansluiten, en in dezelfde dagen de commentaren van twee belangrijke voormalige Blizzard-managers. Eindelijk, gisteren, de aankondiging van een staking van alle werknemers van het softwarehuis in solidariteit met de slachtoffers van misbruik.

Deze laatste klap dwong het bedrijf om met de kaarten naar boven te spelen. Om te reageren op de verzoeken van de medewerkers was de CEO Bobby Kotick, een historische Activision-figuur die het bedrijf heeft geleid door de afgelopen twee decennia zijn waarde te vermenigvuldigen. In een brief gericht aan werknemers maar openbaar gemaakt, de CEO strategie volledig veranderen. 

Vanaf het begin is Kotick zelfkritisch, en gaf toe dat de reactie van het management op zowel de beschuldigingen als de zorgen van de werknemers ontoereikend was. Na de nodige veroordelingen van omstandigheden, kondigt de CEO aan dat hij het advocatenkantoor WilmerHale heeft toevertrouwd met een herziening van de regels en praktijken van het bedrijf met betrekking tot inclusie.

De brief eindigt met de aankondiging van belangrijke wijzigingen, samengevat in de volgende vijf punten:

  1. Ondersteuning voor medewerkers. We zullen eventuele beschuldigingen blijven onderzoeken en harde maatregelen nemen. Om deze service te garanderen, zullen we ervaren medewerkers in dienst hebben op de afdelingen Klachten en Personeelsrelaties.
  2. Luister sessies. We weten dat velen van jullie inspirerende ideeën hebben over hoe we onze cultuur kunnen verbeteren. We zullen veilige ruimtes creëren, gemodereerd door derden, om over deze veranderingen te praten.
  3. Verandering van personeel. We evalueren de positie van leider en manager binnen het bedrijf. Iedereen die de integriteit van ons vervolgingsproces in gevaar heeft gebracht, zal worden ontslagen.
  4. Aanwervingsbeleid. Gedurende dit jaar hebben we alle managers er met een e-mail aan herinnerd om te zorgen voor de diversiteit van de aangenomen kandidaten. We zullen extra middelen beschikbaar stellen om ervoor te zorgen dat deze richtlijn wordt nageleefd.
  5. Veranderingen in het spel. We hebben advies gekregen van onze spelers die van mening zijn dat bepaalde inhoud in onze games ongepast is. We zullen ze verwijderen.

Het advies waar het laatste punt naar verwijst, zijn waarschijnlijk de protesten die vooral plaatsvonden binnen World of Warcraft. Veel spelers hadden last van de hoeveelheid verwijzingen naar de naam van Alex Afrasiabi, voormalig directeur beschuldigd van een van de daders van de intimidatie.

Kotick leidt een duidelijke koerswijziging die echter met schuldig verzuim plaatsvond. Wat de uitkomst van deze zaak ook zal zijn, Activision Blizzard heeft een enorme klap gekregen voor zijn imago, en de stilte van deze week heeft zeker niet geholpen.