Handbediende console met stoomdeckventielde operatie Stoomdeck van Valve, misschien leek het in de ogen van veel gebruikers niet zo ongekend. Enkele jaren geleden had het softwarehuis zelfs al geprobeerd om zijn eigen hardware te produceren met het project Stoommachine, die in wezen faillissement bleek te zijn.

De ervaring met dit soort machines bleek echter van fundamenteel belang voor Valve, zoals bevestigd door drie Steam Deck-ontwerpers die werden geïnterviewd door IGN.

"Stoommachine was echt een goed idee" zei Greg Coomer, “Het besturingssysteem was echter niet in orde en het aantal games dat je op het systeem kon spelen was niet in orde. Ik denk niet dat we al deze vooruitgang zouden hebben geboekt met Steam Deck zonder die ervaring te hebben gehad ”.

Scott Dalton in plaats daarvan sprak hij over het belangrijkste probleem van de console / pc-hybride die Valve in 2015 op de markt bracht, namelijk de behoefte aan een flink aantal games die op een Linux-systeem draaien en een voldoende aantal spelers die het winstgevend zouden maken om te ontwikkelen voor dit podium. "Dit leidde ons naar onze reis met Proton, waar al deze games nu echt draaien" Dalton legde uit, verwijzend naar de compatibiliteitslaag waarmee Windows-titels op een Linux-machine zoals het Steam Deck kunnen worden uitgevoerd.

Een belangrijk keerpunt, vooral met betrekking tot de relatie met andere ontwikkelaars, volgens Lawrence Yang: “Het was erg belangrijk voor ons om rechtstreeks met de ontwikkelaars te kunnen praten en te zeggen: 'Hé, kijk, het Steam Deck draait je spel. U hoeft '' niet te porten.