Na sensationeel geval van intimidatie dat Activision Blizzard heeft overspoeld in de zomer lijkt een nieuwe gevoeligheid voor deze problemen te zijn ontstaan ​​binnen de grote videogamebedrijven. De nieuwe Paradox-topman Fredrik Wester, net aangenomen, gaf hij onmiddellijk ongepast gedrag toe daterend uit 2018.

Paradox Interactive heeft onlangs een verandering aan het roer van het bedrijf aangekondigd. De nieuwe CEO wordt Fredrik Wester, al een van de oprichters van Paradox en gedurende zeven jaar aan het hoofd van het bedrijf.

Zijn carrière als CEO eindigde in 2018 toen hij terugtrad uit de functie waarnaar hij op het punt staat terug te keren. Juist dit ontslag zou worden gekoppeld aan:d Westers ongepast gedrag jegens een andere niet-geïdentificeerde medewerker. 

Westers verontschuldiging

Over het algemeen zijn de details erg vaag. De gebeurtenissen zouden begin 2018 hebben plaatsgevonden, tijdens een conferentie waarbij het hele bedrijf betrokken was en een belangrijke bijdrage zou hebben geleverd aan het aftreden van Wester. In de tweet waarin hij dit gedrag toegaf, schreef de CEO:

“Iedereen heeft het recht om zich veilig te voelen bij een machtsfiguur als ik. [...] Het was nooit mijn bedoeling om iemand ongemakkelijk te maken, maar het gebeurde, tot mijn grote spijt. Ik werk samen met mijn coach om de impact van mijn gedrag op anderen beter te begrijpen en om mezelf te verbeteren."

Intimidatie bij Paradox

Deze verklaringen komen minder dan twee weken na het ontslag van de vorige CEO, Ebba Ljungerud, veroorzaakt door een rapport waarin zoveel van de Vrouwelijke werknemers van Paradox werden lastiggevallen tijdens hun werkervaring.

Westers zet, die misschien vreemd lijkt in een vacuüm, wordt begrijpelijker in het licht van deze gebeurtenissen. In plaats van overweldigd te worden door een intimidatieschandaal waarbij de nieuwe CEO betrokken was, de bedrijfsleiders besloten om op voorhand te handelen. 

Op deze manier beschermt Paradox zichzelf tegen het verschijnen van verdere details over de Westers "ongepast gedrag", het voorkomen van de onvermijdelijke controverse die zou volgen.