Hoe vaak ben je niet volledig vervreemd geraakt van de moraal en keuzes van corrupte personages, terwijl je naar een film keek die misschien gaat over delicate kwesties zoals georganiseerde misdaad, een gevecht tussen bendes of een eenvoudig verhaal van een enkele persoon die aan de macht komt ? afgeweken en een stap verwijderd van de rand, zonder dat het script de tijd neemt om te onderzoeken wat deze acties teweegbrengen? naar Chiara, de nieuwste film van Jonas Carpignano vandaag uitgebracht en heeft de prijs al gewonnen Bestuurders veertien dagen al Filmfestival van Cannes 2021, slaagt in de opzet van de directeur: spreek en bekritiseer de wereld rond de maffia zonder het spectaculair te maken en te benadrukken.

De "monotonie" van Gioia Tauro

Maar hoe praat je over de maffia zonder het te laten zien? Eenvoudig, het wordt getoond vanuit het oogpunt van degenen die nooit iets met de maffia te maken hebben gehad. Het verhaal wordt in feite verteld vanuit het oogpunt van Chiara Guerrasio (Swamy Rotolo), een 15-jarig meisje dat in de Calabrische stad . woont Gioia Tauro. Haar leven is bijna vredig, gekenmerkt door schoolverplichtingen, fysieke activiteit in de sportschool - de enige tempel van reflectie van het meisje - uitgaan met vrienden en het gezinsleven met het perspectief van de middelste zus. Maar binnen deze "normaliteit" Chiara vindt zichzelf uit alles en de kijker lijkt dit en een verdere "malaise" te voelen.

Helaas, dit eerste deel van de film het is zo hard nodig om de sfeer en de personages te bepalen, als lenta, arm aan inhoud en moeilijk te verteren vanwege een mooi shot om te zien maar dat blijft een paar seconden te lang op het scherm. Het is echter juist dit niet zo opwindende eerste deel dat de weg vrijmaakt voor de plot, die (bij gebrek aan meer delicate termen) als een meteoor in het gezicht van de kijker valt.

Een waarheid die corrumpeert

Het tweede bedrijf van de film het wordt in feite in het gezicht van de toeschouwer gesmeten wat betreft Chiara zelf, met de ontploffing van een van de auto's van het gezin, iets dat - vanuit het oogpunt van het meisje - blijkt onwerkelijk evenzeer als het in de steek laten van de vader Claudio (Claudio Rotolo), schijnbaar afstandelijke en getroebleerde vaderfiguur, die in Chiara's psyche echter als moreel referentiepunt wordt gezien. De ontdekking van de ware aard van zijn vader als drugshandelaar namens de 'Ndrangheta het zal haar ertoe brengen zich steeds meer te vervreemden, niet alleen van deze aanvankelijk onaantastbare figuur, maar ook om alles in twijfel te trekken wat haar familie haar heeft laten geloven, iets dat - voor elke vijftienjarige - het is een echte hel op aarde.

Alles ontwikkelt zich binnen een plot dat vanaf dit punt op het gaspedaal drukt, weet zijn eigen ritme vorm te geven en vermaakt de kijker door hem samen met Chiara te laten deelnemen aan een wanhopige zoektocht naar zijn vader. Toch is die zoektocht niets meer dan een luik, vergelijkbaar met dat in het huis van Chiara, dat het steeds verder naar beneden zal brengen, tot aan de gedegradeerde gebieden van Gioia Tauro (reeds gezien in Mediterranea e in Ciambra, andere films ondertekend door Carpignano) en tot omkopen Chiara zelf, culminerend in een laatste act waarin op haar wachten een keuze is die haar leven zal veranderen: zwijgen en accepteer de realiteit waarin het zich bevindt, of ontdoe je van het gewicht van het erfelijke systeem dat de Ndrangheta onderscheidt, emancipeer jezelf als individu en begin opnieuw?

DOGMA 21

Als auteursfilm en vooral van zo'n jonge auteur van onze Italiaanse filmscene als Jonas Carpignano, had ik een bijzondere interesse in zijn regiestijl. Ik geef toe dat ik geen bepaalde filmcultuur heb, afgezien van de cultuur die ik in mijn studententijd heb gestudeerd en die van een 'algemeen publiek' dat op vrijdagavond met vrienden naar de blockbuster van het moment gaat. Wat ik tijdens de vertoning van A Chiara zag, deed me echter denken aan enkele kenmerken van de Dogma 95 opgezet door heilige monsters zoals Lars von Trier e Thomas Vinterberg.

Het is duidelijk dat dit geen 1:1 omzetting is van het stilistische manifest uit 1995, God verhoede. De auteur wordt genoemd in de aftiteling, het 4:3-formaat is niet geïmplementeerd en er zijn verschillende momenten waarop de getoonde scènes worden ondersteund door extra-diëgetische muziek en geluiden om de emoties en sensaties van Chiara te accentueren, maar al het andere is aanwezig uitgaande van de schietstijl die kan worden toegeschreven aan "Mockumentary" of naar een grote maat amatoriale, afgewisseld met wat fotograferen met een vaste camera om middelgrote velden en panorama's weer te geven. Ter ondersteuning van de eerder genoemde snelheid van de vertelling is er een montage die (vanaf het tweede bedrijf) wissel lange pauzes af met meer dynamische sequenties, met geluidseffecten en liedjes die alleen in het spel komen om de kijker op de hoogte te stellen van de overgang van de ene scène naar de andere.

Calabrees voor beginners

Samenvattend, A Chiara is een film die me eraan herinnerde hoe je nog steeds verrast kunt worden door wat er in het theater wordt vertoond. In een tijdperk waarin trailers de kijker min of meer een samenvatting proberen te geven van wat deze te zien krijgt, verbaast de nieuwste film van Jonas Carpignano twee keer: de eerste keer met een trailer die terugvoert naar het genre van thuishoren, of liever de dramatisch en geeft de kijker een aura van mysterie en paranormaal.

De tweede keer doet hij het met zijn hele set. Scenario, regie en montage zijn een teken van een zeer hoog niveau van auteurschap en die, naar mijn mening, het publiek zou kunnen leiden de filmografie van Carpignano willen ontdekken en om de jonge beloften van onze cinema met een beetje meer bewustzijn tegemoet te treden.