bespreken cinecomic, met de enorme schare fans die ze met zich meedragen, is het altijd moeilijk geweest. Zeker aan het begin van 2022, een historische periode waarin de strip inmiddels in alle opzichten een massaverschijnsel is geworden. Het Marvel Cinematic Universe is per saldo een geconsolideerde realiteit en gebouwd met verschillende stukken, min of meer gewaardeerd, door de jaren heen. EEN mozaïek zo indrukwekkend, maar het kan zeker niet anders dan iets te laten zien weven niet helemaal op het hoogtepunt van de anderen, maar die er toch in slagen om op hun eigen manier de constructie als geheel te ondersteunen en een waarde te geven. Dit was het geval met Venijn (2018) door Ruben Fleischer, die de oorsprong van een van de beroemdste aartsvijanden van onze vriendelijke buurt Spider-Man wilde vertellen. Het resultaat was zeker een opmerkelijk werk, maar dat slaagde er niet in om critici en liefhebbers volledig te overtuigen en reduceerde zichzelf bijna tot een mooie proloog zonder enige vorm van diepgaande analyse. Het spreekt voor zich dat drie jaar later, als de verwachte follow-up wordt gevraagd Venom: Carnage's Fury het punt heeft geraakt waar zijn voorganger faalde, is zeker een legitieme vraag, maar een die de kant van een antwoord laat zien niet helemaal in orde verwachtingen.

De film begint met een flashback dat ons rechtstreeks in het St. Estes-weeshuis projecteert, de woonkamer van een onstabiele en gekwelde Cletus Kasady (Woody Harrelson), de belangrijkste antagonist van dit hoofdstuk - die al in de laatste momenten van de eerste film verscheen - die ziet hoe politieagenten zijn enige glimp van normaliteit wegnemen, Frances Berrison (Naomi Harris). Kort daarna gaan de evenementen verder waar we de vorige keer waren gebleven, met Eddie Brock (Tom Hardy) met de bedoeling een exclusief interview met Kasady te krijgen, in de hoop te ontdekken waar de seriemoordenaar de slachtoffers van de talloze misdaden die door de jaren heen zijn gepleegd heeft verborgen. Dankzij de hulp van Venom slaagt onze hoofdpersoon er echter in om de positie van de lichamen voor de politie te identificeren, waardoor het einde van Cletus definitief wordt bepaald en tegelijkertijd zijn imago wordt hersteld. Of tenminste, dat is totdat Kasady contact maakt met de symbiont van Brock en zo geboorte geeft aan Bloedbad. Cletus en de nieuwe symbiont ze hebben nu twee verschillende doelen - vind de vrouw die geliefd is bij de eerste en leg hun superioriteit op aan Venom voor de tweede, hem verslaan - maar hetzelfde middel om hen te bereiken: een enkel lichaam.

Het is goed om het meteen te herhalen: dit vervolg, deze keer geregisseerd door Andy Serkis, verschilt niet in het minst van zijn voorganger, en het spreekt voor zich hoe het was helemaal niet de bedoeling van de regisseur om dat te doen. De film neemt precies dezelfde luchtige stijl van drie jaar geleden, dezelfde identieke stilistische kenmerken, en stelt ze opnieuw voor, zij het op een beslist meer geconcentreerde manier, gezien de duur van de vertoning. En het is precies om deze reden dat een van de belangrijkste voordelen van dit vervolg misschien vooral te vinden is in de Ritmo: vlot, snel, recht door zee. Misschien een beetje te veel, zo erg zelfs dat het einde van het verhaal vrijwel direct voorspelbaar wordt. Tussen actiescènes duidelijk, goed verzorgd en draai, je komt bijna zonder het te beseffen naar de aftiteling kijken. En dit zou niet eens een al te groot probleem zijn, ware het niet dat, naast een verstandige algemene enscenering - ook al is het te scholastisch - er lijkt niet veel anders te zijn dat kan verrassen.

De wens van de regisseur om de oneerbiedige stijl van de eerste film ongewijzigd te laten is zeker acceptabel en het werkt. Extreem, echter, de toon van donkere komedie ook in dit vervolg heeft het geleid tot twee hoofdreeksen problemen: maakte het komische Venom nog verder weg van datgene dat op het scherm werd gebracht, en vooral hij kleineerde de figuur van Carnage, waardoor ook het antagonisme dat zich met een kritischer oog had kunnen ontwikkelen en analyseren tussen de twee tegenhangers werd afgevlakt. De rode symbiont wordt op een uitgesproken grove manier geboren, en slaagt er niet in een diepte te verwerven die het gedenkwaardig kan maken. De plot rust op een uitgesproken zwakke basis, en zoals verwacht, het ontwikkelt zich volgens een opeenvolging van voorspelbare en telefonische gebeurtenissen. Een vertelstijl gewijd aan zichzelf en vooral aan neem jezelf niet serieus maar dat het had kunnen evolueren naar iets meer, in plaats van slaafs te volgen wat drie jaar geleden werd gedaan.

De karakters worden toegevoegd aan een menu dat niet bijzonder populair is: als de acteerprestaties van Hardy en Harrelson op de een of andere manier de scène kunnen ondersteunen, breekt dit jammerlijk zodra we alle andere bijrollen observeren. Niet alleen worden deze niet psychologisch onderzocht, waardoor ze plat en banaal zijn, maar in bepaalde scènes lijken ze te handelen zonder enige logica, waardoor de kijker wordt gedwongen zich aan te passen aan een manier van doen cinecomic - die van de vroege jaren XNUMX - lineair, al gezien en herzien en onvermijdelijk achterhaald. Desalniettemin lijkt de regisseur te knipogen naar een bijna onvermijdelijk derde hoofdstuk, vooral gezien de... post credit scene die, hoe verrassend het ook is en zeker in staat is geef een glimlach voor de overgrote meerderheid van de fans is het zeker niet genoeg om de algehele kwaliteit van de film te verhogen.

Dit alles mag er uiteraard niet toe leiden dat men denkt dat er niets te redden valt en dat de film geen positieve kanten heeft. Venom: Carnage's Fury heeft echter de kwaliteit om de sterke punten van zijn voorganger te benutten en deze aanzienlijk te verbeteren.. En net als de speelfilm van 2018 is het leuk en daarin slaagt het goed. Allemaal zonder pretenties van welke aard dan ook en zonder de bedoeling - of dwang - om zich complexer of diepgaander te laten zien dan het in werkelijkheid is. Tom Hardy is nog steeds Tom Hardy en deze keer wordt de cast verrijkt door de vertolking van Harrelson, die erin slaagt zijn Bloedbad. De speciale effecten zijn ook lovenswaardig: de CGI-technische realisatie van de twee symbionten is lovenswaardig, en hun minuten op het scherm zijn zeker een lust voor het oog.

Venom: Carnage's Fury vertegenwoordigt, kortom, de poging om de kwaliteit van de vorige film te verhogen. Een poging om gewaardeerd te worden, die over het algemeen werkt, maar waarvan helaas niet kan worden gezegd dat deze volledig succesvol is. De intuïtie om op hetzelfde spoor te willen blijven als het eerste hoofdstuk is terecht, maar juist om deze reden krijgt dit nieuwe hoofdstuk geen eigen waardigheid, het wordt geboren met vooropgezette grenzen die het helaas niet kan overwinnen. Ideaal vooral voor fans, voor degenen die de lichte en ironische sfeer van Venom (2018) hebben gewaardeerd en voor degenen die in het algemeen slechts anderhalf uur plezier voor zichzelf zoeken. En als dit aan de ene kant zeker een voordeel is, anderzijds is het helaas ook heel jammer.