Kan een robot gevoelens hebben voor een menselijk wezen? Dit is een vraag die sciencefiction ons in de loop der jaren in verschillende sectoren heeft gesteld. In het begin was het Asimov met enkele van zijn geschriften en later in verschillende films die een antwoord probeerden te vinden, maar dat lukte niet helemaal. Ik ben je man, probeert een film van de Duitse regisseur Maria Schrader ons er een te geven.

Alma (Maren Eggert) is een wetenschapper van het beroemde Pergamonmuseum in Berlijn. Om geld te krijgen voor haar werk als onderzoeker, waar ze veel van haar tijd met grote toewijding aan besteedt, wordt ze door haar meerdere overgehaald om deel te nemen aan een nogal bijzondere studie. Drie weken lang zal hij moeten leven met een humanoïde robot die is afgestemd op zijn karakter en behoeften, en wiens kunstmatige intelligentie speciaal ontworpen lijkt te zijn om zijn perfecte levenspartner te zijn. En zo ontmoet Alma Tom (Dan Stevens) een unieke mensachtige machine, exclusief gemaakt om haar gelukkig te maken. Zal hij slagen?

Gezien het uitgangspunt, kan de meest voorkomende mening zijn om ten onrechte te geloven dat: Ik ben je man wees a gebaseerde film voornamelijk op een sciencefiction-concept: in werkelijkheid heeft de film de neiging zich geleidelijk te ontwikkelen als een sentimentele komedie.

Het thema dat regisseur Maria Shalder wilde aanpakken het is gebaseerd op de gecompliceerde mens/machine-relatie. Alma vertegenwoordigt in feite de mensheid en is zich als zodanig bewust dat een relatie tussen een mens en een machine (speciaal ontwikkeld om de eigen genoegens / idealen te realiseren en te behagen) het is eigenlijk een vervreemdende en onrealistische schakel, ook al erkent het een belangrijke technologische waarde in machines. Gedurende bijna de gehele duur van de film zal het echter niets anders doen dan analyseren deze vreemde relatie wat dan, langzaamaan, tot iets interessanters zal leiden. Van scepsis, geleidelijk, zal Alma worden geconfronteerd een reis die haar zal leiden om het potentieel van die kunstmatige intelligentie beter te begrijpen krabt ook haar vooroordelen over een machine die op het eerste gezicht alleen gebouwd lijkt te zijn om de wensen van de dienstdoende partner te bevredigen, zonder te denken dat ze in plaats daarvan nog interessantere factoren verbergen, zoals het gevoel gevoelens te kunnen ervaren (kunstmatige maar die lijken erg realistisch) behalve liefde voor die persoon die het gebruikt. In de film blijkt echter dat niet alleen Alma deze kunstmatige intelligenties "test" en dat niet iedereen ze gebruikt zoals de hoofdpersoon dat doet met haar "Tom".

Tom zal in feite niet alleen "de man van zijn leven" zijn (of de vermoedelijke ...), maar zal Alma dienen om een zeer introspectieve reis over zichzelf en een beter begrip van enkele problemen die inherent zijn aan haar onzekerheid ook verbonden met relaties met andere mensen. De regisseur slaagde erin deze toestand op de best mogelijke manier te beheersen door verschillende komediemomenten, die beslist oprecht en niet uit de context zijn, af te wisselen met andere die beslist droeviger en in sommige opzichten melancholisch zijn. Dit alles is mogelijk dankzij de uitstekende acteerprestaties van de twee acteurs: Maren Eggert (Alma) en Dan Stevens (Tom).

De aanwezigheid van laatstgenoemde en de oordelen die hij tegen Alma zal zeggen, zullen haar helpen enkele gebreken in zijn persoonlijkheid te begrijpen. Tom, die een robot is en daarom geen enkele emotie voelt jegens anderen, maar alleen de verplichtingen nakomt waarvoor hij is geprogrammeerd, is oprecht in zijn opmerkingen die daarom nooit misplaatst of triviaal lijken, maar de hoofdrolspeler aanmoedigen om meer vragen te stellen door niet vinden echter bijna nooit concrete antwoorden. Hoewel sommige van de door Android gelanceerde berichten niet bepaald bemoedigend zijn, zijn ze oprecht, en op deze manier interactie zal Tom helpen om verschillende emoties zoals verdriet te begrijpen, en geleidelijk te begrijpen hoe om te gaan met de menselijke tegenhanger zonder overdreven aanstootgevend te zijn.

Om de film verrukkelijk te maken is er ook het uitstekende beheer van fotografie en geluid, die aangenaam zijn en consistent met de context van de film. Ik ben je man is vanaf 15 oktober verkrijgbaar in de beste bioscopen van Italië.