Het was maanden geleden sinds de verhuizingen van Netflix suggereerde een investering in de wereld van videogames. Het begon allemaal met verschillende aanwervingen van voormalige leidinggevenden in de game-industrie.

Dan een verslag van Bloomberg vertrouwelijke informatie had bekendgemaakt over de oprichting van een kansspelafdeling. Op XNUMX november kwam de officiële aankondiging: het is geboren Netflix-gaming. 

Netflix Games, geboorte en redenen voor het nieuwe project

Het begon allemaal met het inhuren van Mike Verdu. Voormalig Facebook-gamingmanager en videogameproducent, waaronder The Sims, Verdu was de eerste stap in het nieuwe project van Netflix.

Het distribueren maar vooral produceren van videogames is echter geen eenvoudige operatie. Hij bewees het Amazone, die ondanks het starten van een zeer solide economische basis veel moeite heeft om zich te vestigen in de videogamewereld.

Netflix wil in plaats daarvan profiteren van de wijdverbreide distributie op pc's en vooral op smartphones van miljoenen mensen om nieuwe producten in de handen van hun abonnees te brengen. De verhuizing is zeker riskant, maar vanaf een bepaald punt was het ook geforceerd.

Netflix doet het niet geweldig. Ook al kan het niet worden gedefinieerd als een bedrijf in crisis, de streamingdienst gaat een gecompliceerde periode door. Enerzijds lijkt het een verzadiging van de markt te hebben bereikt in alle landen waar het al enkele jaren aanwezig is, zoals de VS. De meeste of allemaal hebben Netflix, dus het bedrijf heeft geen ruimte meer om te groeien.

Aan de andere kant wordt de sector bevolkt met nieuwe concurrenten. Van Disney+ tot HBO Max, via Prime Video, de streamingmarkt is van een bijna-monopolie naar een jungle van concurrentiekracht gegaan, waarin het belangrijk is om je te kunnen onderscheiden.

Deze twee moeilijkheden verklaren de beslissing om Netflix Games te baren. Het nieuwe aanbod kan die paar potentiële klanten aanspreken die nog geen abonnement hebben, en het is ook een geweldige manier om je te onderscheiden van de concurrentie en te profiteren.

Hoe de service werkt, catalogus en prijzen

Netflix Games zal toegankelijk zijn via de Netflix-smartphone-applicatie. In eerste instantie is de optie alleen beschikbaar voor Android. Netflix heeft zelfs problemen met Apple's afkeer van het verkopen van games binnen de apps die beschikbaar zijn in de Store.

Het lijkt er echter op dat Netflix een oplossing voor dit probleem heeft gevonden, en zal zijn games ook beschikbaar maken in de App Store, dus vanaf de regels van Apple omzeilen. De situatie is echter om in de gaten te houden voor fans van het Apple-proces tegen Epic, dat rond soortgelijke kwesties zal worden beslist.

Zoals gelekt door de geruchten van de afgelopen maanden, blijft de abonnementsprijs gelijk. U hoeft niets extra te betalen, althans voorlopig, om toegang te hebben tot de videogames die via de app worden verspreid.

De catalogus is momenteel erg schaars, en bestaat alleen uit mobiele games. In echte Netflix-stijl, die zoals we bij zijn debuut in Italië zagen, bij deze nieuwe avonturen altijd met de handrem begint, zijn er slechts vijf titels aanwezig.

Twee videogames zijn gebaseerd op een van de beroemdste intellectuele eigendommen van Netflix: Stranger Things. De eerste is Stranger Things 3: The Game, al beschikbaar voor andere platforms, de andere is Stranger Things 1984, een puzzelavontuur ontworpen voor mobiel.

Wat de andere drie titels betreft, Hoepels schieten, Card Blast en Teeter Up, het zijn heel eenvoudige smartphone-applicaties zonder enige pretentie. Goed gemaakte puzzelspellen maar verder niet te onderscheiden van de tientallen vergelijkbare spellen die al in de winkels liggen.