Het rad des tijds het is een van die fantasieseries die je niet gelooft als je iemand ontmoet die beweert alles gelezen te hebben. Veertien boeken, twee auteurs en vijf prequels maken het tot een kolossaal werk. Het is een uitdaging om deze sage uit te lezen, laat staan ​​te proberen hem aan te passen.

Amazon wilde het proberen en begon deze serie te produceren met alle kansen tegen. Zelfs zonder de overdreven afmetingen van het originele materiaal te negeren, werd het werk geproduceerd helemaal in de Covid periode, een omstandigheid die de moeilijkheden dramatisch heeft vergroot.

Als het op fantasy-series aankomt, zweeft het spook van Game of Thrones over elke productie en The Wheel of Time is daarop geen uitzondering. De vergelijking met Game of Thrones, vooral op technisch vlak is het echter te doen verwijzing naar de laatste seizoenen, die met gigantische draken, gevechten met enorme legers en explosies.

Er waren dus geen geweldige gebouwen, maar zonder angst of specifieke eisen, probeert Amazon en in de eerste drie afleveringen die ik kon bekijken, legt een uitstekende basis voor het vervolg van de serie. Er zijn enkele struikelblokken, zelfs vermijdbare, maar niets dat het algemene beeld in gevaar brengt.

Een raceverhaal

Het sterke punt van het Rad des Tijds is de wereld. Een fantasiesetting die qua uiterlijk misschien wat clichématig is, maar die zich verdiept zodra de eerste stappen worden gezet. Hiervoor is het "Leg uit" aan het begin van de eerste aflevering kan het eng zijn. Het risico bestaat dat je de helft van elke aflevering doorbrengt met een willekeurig personage dat uitlegt wie de Aes Sedai zijn, wat de White Manties doen, omdat The Tenebrous zo'n voorspelbare naam heeft. Maar gelukkig herhaalt deze omstandigheid zich niet en duikt de serie meteen de plot in.

The Wheel of Time Seizoen 1 Clip onthult dat Moiraine en Lan een entree maken
Rosamund Pike als de tovenares Moiraine

Het verhaal draait om de zoek naar de "Dragon Reborn", de uitverkorene van dit verhaal, door de machtige tovenares Moiraine. Zijn missie is om hem te vinden voordat de Duistere dat doet (De schaduw? De schaduw! De schaduw ...), een kwaadaardige entiteit die zweeft over de hele ontwikkeling van het verhaal.

Zijn oog valt op vier jonge mannen uit een afgelegen bergdorp, Perrin, Mat, Egwene en Rand. Omstandigheden verhinderen haar om te identificeren wie van hen de uitverkorene is, en daarom gaan de vier samen op weg naar het gewelf van de Witte Toren, de thuisbasis van de Aes Sedai, de organisatie van tovenaars waartoe Moiraine behoort.

Vanaf dat moment begint het verhaal te lopen. Elke scène, met zeldzame uitzonderingen, heeft een razend tempo, met constante gevaren en nooit een adempauze. De ontwikkeling van de personages lijdt eronder, die na drie afleveringen en talloze perikelen nog steeds hetzelfde is als in het begin.

De ondersteunende cast is goed gekarakteriseerd en herkenbaar, bijna meer dan de vier hoofdrolspelers, die moeite hebben om op te vallen. De dialogen, vaak flauw en niet erg scherpzinnig, ze helpen hen niet om hun eigen persoonlijkheid naar voren te brengen, die vaag blijft in de hectische opeenvolging van ontsnappingen en botsingen.

Allemaal heel mooi, maar...

Visueel is de serie buitengewoon bijna de hele tijd. De uitzichten die onze hoofdrolspelers doorkruisen zijn prachtig. De kostuums helpen zowel om de personages te omlijsten als om de toon van de serie te zetten, zonder ooit in het carnaval te vervallen, altijd een reëel risico bij fantasie-aanpassingen.

The Wheel of Time 'Trailer: Rosamund Pike Journeys Around the World - Variety
De hoofdrolspelers van de serie

Er zijn echter enige onzorgvuldigheid die slechts gedeeltelijk kan worden verontschuldigd voor de productieproblemen als gevolg van Covid. In de eerste minuten van de eerste aflevering wordt een schot tweemaal identiek herhaald, twintig seconden uit elkaar. Een onoplettendheidsfout die een miljonairsproductie niet kan tolereren en die ik later opmerkte met enkele audiofragmenten.

De visuele effecten fluctueren op zijn zachtst gezegd. Soms zijn ze perfect, zoals de magie van Moiraine, soms wiebelen ze zoals in het geval van de kwaadaardige Trolloks, soms vervallen ze op onverklaarbare wijze, zoals in het geval van de gebouwen van de stad Shadar Logoth.

Het Rad des Tijds is net begonnen te draaien

Om het begin van deze serie te waarderen, moeten we de context vergeten waaruit we komen op het gebied van fantasie. Geen Lord of the Rings, maar vooral geen Game of Thrones in gedachten bij het naderen van het Wheel of Time.

Het is moeilijk, dat is waar, maar het is ook niet eerlijk om elk fantasieproduct te vergelijken met de film die in de geschiedenis de meeste Oscars heeft gewonnen, of met de tv-serie die de markt voor altijd heeft veranderd, ten goede of ten kwade.

Met zijn gebreken, deze eerste drie uur leggen een goede basis voor een reeks spannend en ambitieus entertainment, dat er geen limiet is aan waar het heen kan gaan. The Wheel of Time heeft het potentieel om een ​​geweldige bewerking te zijn van de eerste hoofdstukken van de saga, als het publiek en de productie het de juiste adem geven.

Het voordeel ten opzichte van andere kolossale producties is de relatieve afwezigheid van hype bij het grote publiek. Met Amazon gericht op zijn andere fantasieonderneming, The Lord of the Rings, deze serie heeft de luxe om te kunnen verbazen en tot het einde bekeken te worden zonder het risico te lopen hoge verwachtingen te teleurstellen.

De eerste drie afleveringen van de Rad des Tijds Sono al beschikbaar op Amazon Prime Video. Het eerste seizoen bevat in totaal acht, die vanaf 26 november elke vrijdag verschijnen.