Daar gaan we weer. Voor de zoveelste keer kwamen enkele filmproducenten op het "briljante" idee te struikelen over de (on)mogelijke onderneming van betast om een ​​klassieke videogame om te zetten in een bioscoopfilm. Het offerende "slachtoffer" is een merk dat in het verleden al met dit soort gedachten te maken heeft gehad: Resident Evil. Deze keer lijkt de ingeslagen weg echter iets te willen doen volledige reset, waardoor de filmische ervaring van het verleden wordt geannuleerd door een product weer tot leven te brengen dat meer lijkt op en voldoet aan de bekende Capcom-horrorsaga. Maar hoe zal dit zijn? Resident Evil: Welkom in Raccon City? Laten we het samen met onze recensie ontdekken.

De film moet een terugkeer zijn naar de oorsprong van de beroemde franchise Resident Evil. Wat de regisseur (en fan) van de saga zou willen doorgeven John Roberts is om de games te heropenen voor een hele nieuwe generatie fans. In Resident Evil: Welkom in Raccoon City, wat ooit het hoofdkwartier was van de farmaceutische gigant Umbrella Corporation, Raccoon City is nu een uitstervende stad in het Midwesten. De exodus van het bedrijf heeft de stad veranderd in een woestenij met een verraderlijke dreiging onder de oppervlakte. Wanneer dit Gevaar wordt vrijgegeven, een groep overlevenden moet samenwerken om de waarheid achter de Umbrella Corporation te ontdekken en in leven te blijven.

Zullen ze kunnen overleven?

Wat we momenteel meemaken op het gebied van cinema is een periode, voor films gebaseerd op videogames, zeker bloeiend en interessant. Als we denken dat er binnenkort films komen die zijn gewijd aan andere bekende merken, zoals: Super Mario o Niet in kaart gebracht, Resident Evil had een film kunnen zijn die zijn zegje moest doen, ondanks de commerciële mislukkingen van deze bizarre commerciële vorm van het koste wat kost vervoeren van videogames in filmvorm. (kijk maar naar de sensationele flops van Assassin's Creed of Tomb Raider). De sferen leken een goed referentiepunt en toen ik de trailer al zag (ten tijde van de release betwist door verschillende gamers en liefhebbers van het merk) had ik op het eerste gezicht het gevoel dat de film ondanks een klein technisch probleem (van de keuze van sommige acteurs tot twijfelachtige speciale effecten) op de een of andere manier, op een emotioneel niveau, leek discreet en vaag de oorspronkelijke titel uit 1996 te benaderen. Het grootste probleem blijft echter dat de goede emoties die werden gevoeld botsen met het werk aan het script. Helaas dit het gevoel van verwondering vervaagde naarmate de film vorderde en veranderde in een emotie die een mengeling was van teleurstelling en bitterheid waargenomen sinds het verlaten van de perskamer. De redenen voor deze negatieve gevoelens moeten helaas op veel gebieden worden overwogen: van verwarrend verhaal alle twijfelachtige interpretaties op naar de verdomd slechte speciale effecten.

Ondanks de negatieve gevoelens wil ik me eerst op enkele daarvan concentreren aspetti wat ik, paradoxaal genoeg, vond positief. De interesse van de regisseur in Resident Evil, een zekere Johannes Roberts, is zo waarneembaar als kan worden gezegd dat hij deed een goede baan met betrekking tot citaten daterend uit de originele werken. De inspiratie komt rechtstreeks uit de eerste twee hoofdstukken van de videogame waarop de film in ieder geval is gebaseerd. In de film zullen er in feite kleine toespelingen zijn die zeker zij zullen de maken'minder bittere visuele ervaring voor degenen die zijn opgegroeid met dit horrormerk. In het bijzonder een scène die je uit je stoel zou kunnen doen springen, rechtstreeks uit het eerste hoofdstuk. Een citaat alleen zal echter niet voldoende zijn om de film aangenaam te maken, vooral voor degenen die misschien niet veel over het merk weten en daarom de referenties niet konden begrijpen en zich binnen een paar minuten vervelen (vanwege slecht acteerwerk).

De werkzaamheden met betrekking tot de scenografische instellingen en fotografie is zeker een aspect dat ik de moeite waard vind, zoals het is in overeenstemming met de horrornormen van de videogame. Hetzelfde kan echter niet gezegd worden over de keuze van speciale effecten waar ik het nu over zal hebben. Wat dat laatste betreft, helaas CGI-effecten lijken niet in lijn met de verwachtingen van een film uit 2021. Ik draag een kleine anekdote op die rechtstreeks uit de perskamer is genomen: zodra enkele van de in CGI gemaakte effecten zijn getoond, waarvan we vanwege mogelijke spoilers niet kunnen onthullen in welk punt van de plot ze aanwezig zijn, sommige journalisten hebben elkaar met verbijsterde blikken aangekeken en nogal verward en seconden nadat ze zich realiseerden dat dit inderdaad de speciale effecten waren, er is een koude rilling gevallen in de kamer, vermengd met wat verlegen gelach. Dit spreekt boekdelen over het schaarse werk van een productie die in theorie een eerbetoon zou moeten zijn aan een videogame. Tenzij het de bedoeling was om eer te bewijzen aan B-films. Als dat het hoofddoel was, schoten ze het perfect.

Over B-films gesproken, laten we verder gaan met het meest pijnlijke deel: de keuze van de acteur. Er is specifiek een acteur die zoveel opschudding heeft veroorzaakt: zo Avan Tudor Jogia il Leon Kennedy del film. Het is niet te begrijpen of de regisseur, om een ​​of andere voor ons onbekende reden, een verborgen haat jegens hem heeft, maar als je de film ziet, begrijp je dat meteen Leon zal NIET het personage zijn dat aanwezig is in de collectieve verbeelding. Vergeet het originele cadeau in de videogame-saga van Capcom, degene die je in plaats daarvan zult vinden het zal een oppervlakkige en in veel opzichten irritante versie zijn, omdat zijn grappen vaak niet op hun plaats blijken te zijn. Maar zelfs de andere leden van de cast zijn niet bepaald gered van hun interpretaties. Het gevoel dat je de shots van bovenaf ziet met de betrokken acteurs die worstelen met de zombies (waarvan de make-up nog steeds goed is), zal zijn als het zien van een een soort bijeenkomst van cosplayers makkelijk te vinden op de verschillende stripbeurzen. Dit garandeert geen uitstekende prestaties.

De acteurs lijken, allemaal zonder uitzondering, uit een andere horrorcontext te komen dan die van de Capcom-saga, misschien wilde de regisseur een komische ader introduceren om de spanning (die al niet bestond op wat jumpscare na) van de film te doorbreken, bijna alsof ze middelbare scholieren zijn die te maken hebben met een mysterieuze moordenaar die hen allemaal wil vermoorden. Missie is vanaf het begin mislukt en dat zal het visioen helaas nog bitterder maken.

Ik herinnerde me Leon Scott Kennedy anders... misschien heb ik het mis.

Resident Evil: Welcome to Raccoon City kan een . worden genoemd verlegen poging om een ​​merk over te nemen dat in het verleden op filmisch vlak niet veel te zeggen had. Helaas zal deze poging tot wedergeboorte (misschien) alleen degenen die dol zijn op het merk gelukkig maken, maar de constante actiescènes vermengd met een komische context zullen geen recht doen aan de hoop van degenen die hoopten de glorie van videogames van de 1996 opnieuw te beleven opera. Resident Evil: Welcome to Raccoon City is vanaf 25 november in de bioscoop verkrijgbaar.