Het videogamegenre van MMORPG's heeft me praktisch altijd vergezeld. Nu ik erover nadenk, het was dankzij hen (of dankzij hen, afhankelijk van je standpunt) dat ik mijn eerste "gaming" pc kreeg. Het was 2015 en ik keek naar een programma op Sky, op een zender die zoiets als 814 was, kortom, ken je al die verschillende regionale zenders die van 800 naar 900 werden weggegooid? Hier was een kanaal dat zich bezighield met videogames, waarvan ik de naam helemaal niet meer weet - ik nodig je uit om me te schrijven als je er misschien informatie over hebt - en elke dag, rond de 16e, was er een soort nieuws waarin de twee dirigenten het hadden over verschillende videogames.

Op dat moment kwam ik erachter Guild Wars en ik was meteen verslaafd, ik weet niet wat, misschien de effecten, de setting, "le luuuuuuci", maar ik werd er meteen zo verliefd op dat ik zoveel brak en een pc kreeg die het kon draaien. Ik had eerder een paar andere online games gespeeld, meestal Verborgen en gevaarlijk 2, maar nooit zoiets als een MMORPG. Ik had een vage kennis van World of Warcraft maar "je betaalt om te spelen" en dus nisba. Maar Guild Wars, dat koop je gewoon, je bent klaar. En vanaf dat moment was het een rel van verschillende titels die zelden mijn "hoofdspellen" waren. Ja, kortom, ik ben nooit verslaafd geweest aan gender, en het heeft geen zin om te verbergen, dit risico bestaat, het bestaat en iedereen kan er vandaag nog in vallen. Na jaren Guild Wars en zijn uitbreidingen te hebben gespeeld, speelde ik ook Metin2, Ultima Online, DC Universe Online, Dofus, Black Desert Online, Guild Wars 2, Lineage 2, Lord of the Rings online, Runescape, Phantasy Star Online 2, Star Wars The Old Republic, TERA en ik ben er waarschijnlijk een paar vergeten (ik noem de Nieuwe Wereld niet alleen omdat ik me schaam dat ik er tijd aan verspil).

De afgelopen tijd ben ik eindelijk de heilige drie-eenheid benaderd met WoW, die ik moet zeggen dat ik toch al een korte tijd heb gespeeld. ik begon met Krijgsheren van Draenor en klaar met Vecht voor Azeroth, eigenlijk drie uitbreidingen. Kort daarna begon ik te spelen Elder Scrolls Online, die ik af en toe blijf beginnen, zelfs vandaag en tot slot Final Fantasy XIV. Ik wist absoluut niets van de titel, ik beperkte me tot het kijken naar een paar baasgevechten en het luisteren naar enkele muzikale thema's om mezelf te overtuigen en dus koop ik ongeveer vier jaar geleden de nieuwste uitbreiding die is uitgebracht en begin mijn reis naar het land van Eorzea en waarin, met alle respect voor harde en pure fans, het is een van de beste Final Fantasy ooit gemaakt.

De spelstructuur bestaat tot nu toe uit het basisspel, Een herboren rijk, uitgebracht na de 1.0-ramp, plus vier uitbreidingen: Heavensward, Stormblood, Shadowbringer en de meest recente Endwalker. Het verhaal ontvouwt zich langs al deze inhoud en garandeert een extreem lange levensduur. We hebben het over honderden en honderden uren aan inhoud, en meer dan duizend uur door te verdwalen in eindspel en "ondergeschikte" inhoud zoals glamour en huisvesting is heel gemakkelijk, maar we zullen er later meer over praten. De recensie komt relatief laat vanwege de problemen die de game momenteel teisteren. Eigenlijk, is te succesvol. Dit heeft geleid tot een enorme toestroom van spelers, boven verwachting, en door de halfgeleidercrisis heeft Square enorme problemen met het vinden van servers om mensen binnen te laten. Dit vertaalt zich in wachtrijen die kunnen oplopen tot 4 uur wachten. Bedenk dat om het te spelen, ik mijn vriendin thuis moet vragen om om 18 uur in de rij te gaan staan, zodat ik kan beginnen met spelen nadat ik klaar ben met werken, rond 20 uur. Er zijn al 21 dagen gratis spelen weggegeven en hopelijk zal de situatie snel worden opgelost, ook al lijkt het nogal onwaarschijnlijk.

De plot ziet onze personages als protagonisten, ik krijger van het licht, verwikkeld in de strijd tussen Hydaelyn en Zodiark, twee tegengestelde godheden die licht en duisternis vertegenwoordigen en waarvan we de herauten zijn van de eerste, terwijl aan de andere kant de Ascian en het rijk van Garlemand. Maar om te zeggen dat wat hier wordt geschreven "de oppervlakte afkrabben" van alles wat in het spel wordt verteld, zou buitengewoon reductief zijn. Als in Een herboren rijk we zijn inderdaad toegewijd aan het verslaan van de Primals opgeroepen door de stammen die aanwezig zijn op Eorzea om de kracht te verkrijgen die nodig is om het hoofd te bieden aan Dierenriem en, in de tussentijd, om de doelen van verovering van het rijk te beteugelen, en van zijn dodelijke wapen magitek, Ultima wapenin Hemelwaarts alles veranderen. We verhuizen in feite naar ishgard, een plaats die al jaren in oorlog is met draken en waar een reeks nieuwe personages wordt geïntroduceerd, waaronder de Dragoon Estinien. Het blijkt dat, nogmaals, de Asciërs hebben geholpen om het conflict tussen mensen en draken weer tot leven te brengen na een vrede tussen de twee rassen, en het is aan ons om het evenwicht te herstellen. Stormbloed in plaats daarvan richt het zich op een meer politiek scenario en de bevrijding van Ala Migho, Terwijl Shadowbringers presenteert een totale omkering van de rollen van ons personage, verplaatst naar een wereld parallel aan de hoofdwereld waarin het licht heeft gewonnen en alles overspoeld. In feite zijn licht en duisternis niet gelijk aan goed en kwaad, maar zijn het twee krachten die in evenwicht moeten blijven om ervoor te zorgen dat het leven door kan gaan.

Het is praktisch onmogelijk om de hele geschiedenis van het spel diepgaand te bespreken. De oorsprong gaat terug tot de tijd vóór de eigenlijke start van het spel, de hoeveelheid geschreven kennis is enorm, en als je geïnteresseerd bent om te leren, nodig ik je uit om de inzichten te lezen die zijn gemaakt door SeBH, echt perfect, of zijn serie video's op YouTube, of je kunt een kijkje nemen op de wiki. Als je daarentegen meer wilt weten over wat Final Fantasy XIV 1.0 was, zijn ineenstorting, zijn perfecte en prachtige afsluiting en het begin van A Realm Reborn, kijk dan eens naar de documentaire van Geen clip eerder voorgesteld, compleet met interviews met ontwikkelaars en producenten, en de reeks van Luidsprekernetwerk.

En zo, na een lange tijd, komt het aan Eindloper, die, zoals gezegd, deze cyclus sluit en tegelijkertijd ook een nieuwe begint. De uitbreiding komt, in tegenstelling tot de vorige, onmiddellijk tot leven, met een reeks zoektochten, de ene meer gespannen dan de andere en die praktisch in het midden culmineren, een moment waarop een uiterst belangrijk feit gebeurt en waarin een reeks informatie die , zoals in het verleden is gebeurd, leidt tot onvermijdelijke vragen over wat we hebben gedaan en de ware aard van onze acties. Vanuit het midden is er un lichte vertraging van de textuur die dan aan het einde wordt hervat, maar de epiciteit blijft altijd op een zeer hoog niveau, en op elk moment waarop een dialoog niet op zijn plaats lijkt, grijpt een van de andere leden van de groep altijd in, klaar om je te herinneren aan een of andere gebeurtenis dialoog die misschien heeft plaatsgevonden in A Realm Reborn en dat het perfect is verbonden met de acties die op dat moment plaatsvinden, een teken dat het verhaal zoals het is al aanwezig was en goed gedefinieerd in de hoofden van de schrijvers.

De tragedie faalt nooit en de behandelde onderwerpen zijn extreem volwassen en zwaar voor het merk. De dood was al behandeld in eerdere uitbreidingen, geen enkel personage is ooit relatief "veilig" geweest, maar in dit geval komt de apocalyps direct, en spaart niemand. Onze Strijder van het Licht wordt op een gegeven moment praktisch ontwapend en overweldigd door wat komen gaat, de onvermijdelijkheid van gebeurtenissen, maar zoals altijd is hoop de laatste die sterft.

De nieuwe Endwalker-kerkers zijn goed gedaan en ten slotte dagen ze spelers ook uit door een iets hoger dan gemiddelde moeilijkheidsgraad te presenteren. Laten we het niet hebben over de proeven, ik geloof dat de eerste in de Extreme-modus een van de meest complexe in het spel is en dagen en dagen van proberen vereist om te worden voltooid. Er is nog steeds geen woord over de raids, aangezien de eerste op 21 december zal arriveren. De muziek, gemaakt door Masayoshi Soken, weten ze altijd de sfeer goed weer te geven, van aangrijpende composities voor viool en piano tot rock en ritmische stukken voor de battles of koren voor de meest tot de verbeelding sprekende secties. De finale sluit een perfecte cirkel en schetst tegelijkertijd ook een nieuwe. Endwalker is in feite niet de laatste uitbreiding van de titel, maar het einde van een verhalende cyclus, die tegelijkertijd ook een nieuwe opent. Met de volgende patches zal er natuurlijk nieuwe content aankomen, inclusief raids, kerkers en een sectie, waar ik persoonlijk het meest naar uitkijk, "naar de Stardew Valley" waarover nog niet veel bekend is. Opnieuw beginnen zal zeker moeilijk zijn, maar er zijn al uitstekende fundamenten en verhalende ideeën, we hoeven alleen te begrijpen waar de schrijvers zich in de toekomst op zullen concentreren.