Degenen die al jaren film en videogames volgen en vooral degenen die, zoals hij schrijft, fan zijn van beide werelden, weten het goed: praten over amusementswerken die gebaseerd zijn op een mix van beide genres is helemaal niet gemakkelijk . Al was het maar omdat we door de jaren heen gewend zijn te geloven - niet ten onrechte - dat speelfilms van welke titel dan ook niet alleen niet helemaal konden kloppen, maar dat ze soms werden gereduceerd tot een onhandige weergave van de bron videogames waarop ze zijn geïnspireerd. En inderdaad, met een paar zeldzame uitzonderingen - zie Silent Hill 2006, om maar een voorbeeld te geven - denk maar na laatste Resident Evil uitgebracht in de bioscoop om te beseffen hoe gemakkelijk het is om gelijk te hebben. Het spreekt dan ook voor zich dat het leren over het maken van een film gebaseerd op een van de meest beroemde exclusieve Sony-films in die tijd, naast de hype, ruimte liet voor een reeks twijfels, angsten en onzekerheden die meer dan legitiem waren . We zouden echter gerust kunnen zeggen dat, met Niet in kaart gebracht, is Ruben Fleischer erin geslaagd de meeste van deze angsten weg te nemen, zij het niet allemaal en vooral niet zonder enig voorbehoud.

Deze filmische herinterpretatie van het Uncharted-universum is niet bedoeld als een hermodellering van een specifiek hoofdstuk van de videogamesaga, maar als een verhaal van de oorsprong. De film wil daarom een ​​"onbewerkt" verhaal vertellen, echter opgebouwd en verwaterd op basis van het verhalende universum dat we allemaal kennen: we hebben een jong Nathan Mannetjeseend (Tom Holland) die, jaren nadat hij gescheiden was van zijn stelende broer Sam, in contact komt met een al even jonge man Victor Sullivan (Mark Wahlberg): de laatste, die zijn capaciteiten opmerkt, biedt hem aan om partners te worden in een avontuur op zoek naar het verloren goud van Magellan, verborgen door zijn bemanning bij hun terugkeer van wat bij de meesten bekend staat als de eerste omvaart van de wereld. De twee zullen natuurlijk moeten slagen in de onderneming met de hulp van een oude - maar niet hier - kennis, chloe frazer (Sophia Taylor Ali), terwijl hij probeerde de telg van de familie te verslaan die eeuwen geleden tevergeefs de Magellan-expeditie financierde: Moncada (Antonio Banderas) en zijn rechterarm Braddock (Tati Gabriël). Allemaal met de hoop, voor de jonge en onervaren Nate, in contact te komen met zijn broer wiens sporen al lang verloren zijn gegaan.

Niet in kaart gebracht

Dit is in alle opzichten het soort plot dat je zou verwachten van een hoofdstuk van de saga, en dit moet de regisseur meteen erkennen: hij was perfect in staat om catturare de essentie van games en breng het terug naar het grote scherm. Wij vinden een heel geschikte Tom Holland, in staat om zijn Nathan Drake het charisma, de scherpzinnigheid en de humor te geven die we gewend zijn van te houden. Evenzo is Wahlberg in alle opzichten een Sully echt geloofwaardig: zijn sluwheid, zijn bruuske houding en zijn goedaardige hebzucht lijken rechtstreeks uit de la van de karakterontwerper van Uncharted: A Drake's Fortune. Tegelijkertijd, positief verbaast Fleischers vermogen om de basis daarvoor te leggenminzame vader-zoon relatie dat kenmerkt het duo Nate - Sully: maar meer nog, het is erg leuk zie hoe het vanaf het begin van de vertoning langzaam vorm krijgt en zich langzaam ontwikkelt, zoals je zou verwachten van een film waarin het principe van de avonturen van onze geliefde hoofdrolspelers centraal staat. Het karakter van Chloe Frazer verdient een aparte vermelding: ik hield persoonlijk van de interpretatie van Ali, perfect in overeenstemming met de dubbelzinnige en fascinerende dief die we voor het eerst ontmoetten in Onder dieven.

Niet in kaart gebracht

Al deze steigers worden ondersteund door een enscenering solide, amusement  e overtuigend. Gedurende de hele film is het onwaarschijnlijk dat verveling zal optreden, behalve misschien op specifieke momenten van korte duur die worden gekenmerkt door scherp geprijsde scènes en / of telefoontjes. Behalve deze kleine haakjes, stroomt de bijna twee uur durende projectie echter op een onmiskenbare manier vloeistof e divertente, vooral dankzij een leitmotiv licht en ironisch wat ertoe bijdraagt ​​dat de inspiratiebron voor de film meer dan eens wordt herinnerd. Tussen verkenningen in gevaarlijke ravijnen, infiltraties in musea en kerken en bloedstollende gevechten, is de indruk echt dat je getuige bent van niet alleen een zeer lange en hectische gamescène - positief gesproken - maar ook een moderne en lichtere remake van klassiekers van het kaliber van Da Vinci-code, om er maar een te noemen. De richting van deze Uncharted laat zich altijd zien chiara en beknopt, de actiescènes blijken te zijn goed draaien en vooral nooit verwarrend. Hieraan is een foto toegevoegd die we, zonder woorden te hakken, zeker zouden kunnen definiëren geinspireerd e functioneel, zeker in staat om de schoonheid te herstellen van sommige exotische uitzichten die ze moeten reproduceren.

Niet in kaart gebracht

Over dieven en schatten gesproken, helaas is het zo om te zeggen: niet alles wat blinkt is goud, en deze Uncharted is zeker niet vrij van enkele gebreken en onvolkomenheden. Zoals aanvankelijk verwacht, is Fleischer erin geslaagd om de plot van de projectie te enten op dezelfde sporen die worden gevolgd door de videogame-saga, maar als dit aan de ene kant zeker een prijzenswaardig elementaan de andere kant ontstaat het ook als een echte limite. Hoewel de plot in feite een herinterpretatie is van de PlayStation-hoofdstukken en om deze reden op dezelfde manier plezierig is, moeten we toch in gedachten houden het gebrek aan interactiviteit. Wat we op onze console gewend waren te leven als een beslist gedenkwaardig avontuur, verandert in een episch zo opwindend, maar misschien had meer kunnen geven. Een ander punt dat niet helemaal overtuigt is de antagonistische tegenhanger van de film. Zonder spoilers te maken, is het voldoende om te weten dat, ondanks dat hij positief onder de indruk is van Banderas' interpretatie, zijn Moncada uiteindelijk genoeg is anoniem, en op dezelfde manier wordt de aanwezigheid van secundaire personages aan zijn zijde, zoals Braddock, gereduceerd tot banaal, duidelijk en plat, wat zeker niet helpt om de situatie te verbeteren. Als het waar is dat zelfs in de spellen van de saga de belangrijkste vijanden zeker niet allemaal uitblinkten in originaliteit of charisma, hadden ze op zijn minst een minimum aan dikte die hier helaas lijkt niet ontvangen. Echt jammer, zeker als we kijken naar het potentieel van Tati Gabrielle, een prominente actrice van de laatste tijd maar die hier om de een of andere reden niet helemaal overtuigt.

Kortom, om samen te vatten, Uncharted is zeker een experiment dat we, afgezien van de aanvankelijke angsten, gemakkelijk kunnen definiëren meer dan succesvol, ook al is het niet honderd procent. Maar niet alleen: omdat het een plezierige film is en aangenaam voor iedereen - zowel fans als niet-fans - het is vooral het bewijs dat, wanneer beheerd door de juiste professionals, de combinatie van bioscoop en videogames niet alleen mogelijk is, maar ook vervullen en spannend. Als dit hoofdstuk zeker zijn duidelijke potentieel heeft, kan de wens alleen zijn om ze volledig tot uitdrukking te zien komen in een mogelijk vervolg, vooral gezien een van de laatste scènes die in die zin voldoende mogelijkheden biedt. Sic voorplein magna, daarom: en we hopen dat het motto van Sir Francis Drake ook geldt voor regie en acteurs.