Het lijkt erop dat de lancering van Stoomdeck het is niet allemaal roze en bloemen. Iets meer dan een week na de aankomst van de eerste units, hebben enkele gebruikers van het eerste uur van de nieuwe draagbare console van Klep zijn begonnen met het rapporteren en documenteren van de voormalige technische gebreken.

Stick drift ervaren op de rechter joystick... van Stoom dek

In de eerste video gepost door de gebruiker KimJongTorse, is het mogelijk om op te merken hoe de waarden van de X- en Y-coördinaten die de positie van de analoge stick beheren, de neiging hebben om niet onmiddellijk naar 0 te dalen zodra de beweging van de jongen is voltooid. Kort daarna noemde een andere gebruiker op reddit hollandje toonde een soortgelijk probleem.

Mijn Steam-deck drijft ook op de juiste joycon na licht gebruik 🙁 van Stoom dek

Het fenomeen van driften is een vrij natuurlijke gebeurtenis van alle hardware gewijd aan gaming (en niet alleen), maar de laatste jaren (vooral in het geval van Nintendo Switch) deze stick-wear teistert de nieuwe generatie consoles vanaf het begin, van Steam Deck tot Xbox-serie X | S e PlayStation 5.

In een interview dat vorig jaar werd uitgebracht voor IGN, de hardware-ingenieur van Valve schrijver Aldehayyat vertelde dat het oplossen van het drifting-probleem een ​​van de topprioriteiten was tijdens de testfase van de console.

“We hebben verschillende testen gedaan op betrouwbaarheid, op alle fronten, alle inputs en alle mogelijke omgevingsfactoren. Ik denk dat de console het goed zal doen. En ik denk dat mensen daar blij mee zullen zijn. Uiteraard zal elk onderdeel na verloop van tijd kapot gaan, maar ik denk dat gebruikers erg blij zullen zijn met het Steam Deck."

Dus Valve zou gelogen hebben? Niet op het moment. Tenzij deze drijvende verschijnselen vaker voorkomen, zullen deze vroege rapporten waarschijnlijk deel uitmaken van: ongelukkige gevallen waar gebruikers in het bezit zijn gekomen van defecte consoles, iets dat meestal gebeurt tijdens de eerste dagen van het leven van een nieuwe machine.

UPDATE: Via een tweet, de ontwerper van Valve Laurens Yang hij specificeerde dat deze problemen zijn toegeschreven aan: een bug in de firmware van de console, en dat zou al zijn opgelost in een nieuwe update.

“Hallo allemaal, een kleine opmerking over de Steam Deck-analogen. Het team analyseerde de rapporten en ontdekte dat het een regressie was van de dode zones die via een recente firmware-update binnenkwamen. We hebben zojuist een fix ingediend om de bug te verhelpen, dus zorg ervoor dat u bijwerkt naar de nieuwste versie."