In de loop der jaren zijn gamers gewend geraakt aan het zien van Nintendo als bedrijf anders dan de anderen, althans vanuit een communicatief oogpunt. via i Nintendo Direct velen van ons zijn dol op de figuren van Satoru Iwata, Shigeru Miyamoto en - in het geval van Nintendo of America (NoA) - Bill Trinen e Reggie Fils-Aime.

In de loop van de tijd zijn de dingen veranderd, vooral na de dood van Iwata en Reggies vertrek uit de CEO-stoel ten gunste van Doug Bowser, met het bedrijf dat een veel minder vriendelijke weg is gaan inslaan en in tegenstelling tot wat het bovengenoemde Grote tijd Reggie in de loop der jaren had vastgesteld. In het geval van Nintendo of America, de hele situatie rond Super Smash Bros. Melee en zijn gemeenschap zijn een goed voorbeeld.

Welnu, volgens een nieuw rapport gepubliceerd door IGN en dat in de laatste paar uur is het doen van de klassieker rond het web, de onvrede zou zich ook verspreiden binnen de kantoren van NoA.

In het artikel, de auteur Kat Bailey probeer het in woorden weer te geven de tweedeling van de werkcultuur aanwezig in het Amerikaanse hoofdkantoor van de "Big N", een bedrijf dat in 2021 een percentage van omzet (uitval) onder hun voltijdse werknemers bedroeg 4,7%, maar dat tegelijkertijd moeite hebben om hun tijdelijke werknemers te bekeren of te behouden na het eerste jaar.

Ter ondersteuning van dit scenario belicht het artikel de getuigenissen van verschillende voormalige werknemers (aannemers), die ontevreden waren over hun ervaring en Nintendo of America ervan beschuldigen hen te hebben behandeld als Serie B-werknemers in tegenstelling tot voltijdse werknemers, die superieure privileges en faciliteiten zouden genieten, zoals het kunnen deelnemen aan speciale evenementen, gemakkelijke toegang tot interne faciliteiten zoals Café Mario of gewoon niet worden uitgescholden voor een eenvoudige "toiletpauze".

“Werken voor Nintendo (vaste termijn voor 3+ jaar) was een van de meest stressvolle en verschrikkelijke ervaringen in mijn leven. De collega's waren fantastisch, maar ik stond constant onder druk en was bang om eruit gegooid te worden, zelfs voor kleine dingen zoals naar het toilet gaan of 2 minuten te lang in de file staan."

Kortom, het lijkt erop dat er binnen Nintendo of America een is duidelijke ongelijkheid tussen de twee categorieën werknemers, waarbij de laatste verder gaat dan de eenvoudige verschillen in duur of loon. Het verhaal kwam Reggie Fils-Aime zelf ter ore, die, geïnterviewd door Washington Post ter gelegenheid van de aanstaande release van zijn boek Het spel verstoren, van de Bronx tot de top van Nintendo becommentarieerd met:

“Ik heb de getuigenissen gelezen en bij het lezen van de rapporten heb ik ontdekt dat dit niet de Nintendo is die ik heb achtergelaten. In mijn tijd aan het roer van NoA heb ik altijd geprobeerd een gezonde werkomgeving op te bouwen, ik stond bekend om het organiseren van lunches met medewerkers om de twee maanden en waarop onze partners (tijdelijk) werden uitgenodigd, evenals collega's voor fulltime. We maakten geen onderscheid."

Alsof dat nog niet genoeg was, hebben de afgelopen weken zowel Nintendo of America als Aston Carter - een van de bedrijven die werving voor NoA regelde - bevond zich in het oog van de storm om te ontvangen een klacht indienen bij de National Labor Relations Board. Volgens de krant Axios in feite zou de werknemer (die anoniem bleef) een deel van zijn eigen zijn ontzegd grondrechten als werknemer, allereerst de mogelijkheid van vakbonden, zelfs worden ontheven van zijn post.

Wat denk je? Momenteel Nintendo of America heeft niet gereageerd op de beschuldigingen van IGN, maar het is duidelijk dat - als dit laatste waar blijkt te zijn - het imago van het bedrijf een flinke deuk zal krijgen, zelfs in de ogen van de meest fervente fans.