Ik heb een preview van de eerste zes afleveringen van de vierde seizoen van Stranger Things, na een gedwongen marathon om alle voorgaande afleveringen te herzien. Ik herinnerde me weinig en niets, vooral van het derde seizoen, waarvan ik me alleen herinnerde hoe erg ik het niet leuk vond. Het subplot van Russische spionnen en het hele domme liefdesverhaal van tieners was me helemaal niet opgevallen. De tweede bezichtiging ging beter en ik genoot meer van de afleveringen, maar ik keek nog steeds met een zekere scepsis naar de preview-afleveringen.

NB: Net toen ik klaar was met mijn mini-marathon, Netflix bracht ook de zevende aflevering uit, die langer is dan de andere en deel I van het vierde seizoen afsluit. De visie van de laatste voor mij heeft de kaarten een beetje veranderd, en heeft me ook gedwongen een deel van het artikel te herschrijven, waardoor de tijd is verlengd (zucht).

Stranger Things Seizoen 4: zoveel verhalen, zoveel personages, zoveel twijfels

Waar wil Stranger Things heen? Is het een serie over het bovennatuurlijke vermengd met het echte leven? Een echte fantasie? EEN tiener drama, een beetje zoals die in de aflevering van de Griffins waar iedereen jong en mooi was en charmante weerwolven? Het enige dat overbleef, was zich wijden aan het bingewatchen van de nieuwe afleveringen om het te begrijpen. En ik deed het zonder me in te houden, ze praktisch allemaal op één dag af te maken, chips te eten en de lichten uit te houden (een beetje om de spanning op te voeren maar ook omdat bepaalde scènes zo donker zijn dat het nodig is om iets te begrijpen).

Stranger Things seizoen 4

Het vierde seizoen van Stranger Things voegt nieuwe personages toe zonder bijna een van de vorige te verwijderen, en roept inderdaad oude namen op waarvan we dachten dat ze voor altijd verdwenen waren. Het resultaat is een Woodstock van mensen, een heleboel verhaallijnen die met elkaar verweven zijn maar grotendeels gescheiden blijven. Elf, Will, Joyce en Jonathan zijn aan het begin van het seizoen in Californië, terwijl de resterende groep jonge hoofdrolspelers in Hawkins is gebleven en hun leven heel anders is. Elf's dagelijkse leven is veranderd in dat van een arm slachtoffer van pestkoppen, die haar op de middelbare school constant kwellen vanwege haar gekheid en introversie. Ze heeft niet langer de ESP-krachten, verloren aan het einde van het vorige seizoen tijdens het laatste gevecht, en dit maakt haar volledig niet in staat om zichzelf te verdedigen: ze reageert niet, reageert niet behalve door te proberen telekinese te gebruiken om haar klasgenoten te raken, jammerlijk falen. Het begin van het vierde seizoen is wat haar betreft dan ook behoorlijk deprimerend, evenals een echt crescendo in de stijl van Carrie waarin men de hoop doet opkomen dat die op magische wijze terugkeert om de pestkoppen te kunnen laten vliegen en crashen. Niet erg leerzaam om over na te denken, in wezen is het natuurlijk om te hopen dat er gezond geweld is. Beetje bij beetje Elf begrijpt haar rol in de strijd tegen de duistere krachten en wordt opnieuw gerekruteerd in een geheim laboratorium voor schoktraining. Heel schokkend. Wat hij onder ogen moet zien (en ontdekken) is helemaal niet prettig en opnieuw merkt zijn karakter dat hij zich gedraagt ​​als een proefkonijn en probeert te rebelleren. Een behoorlijke stap terug, die naar ik hoop overwonnen zal worden in deel II, want ik vond zijn nieuwe verhaallijn echt niet leuk. De laatste aflevering van Deel I verduidelijkt echter onze ideeën en heeft een grote emotionele impact: ik vond het erg leuk. Het schokte of verraste me niet zo, maar het is echt een mooi gezicht.

De andere personages zijn in betere vorm, of slechter, afhankelijk van het standpunt. Volwassenen, in dit geval Joyce en Murray die in feite vaak minder volwassen zijn dan een babyclub, zijn volledig verstrikt in het subplot van de Russen, dat hier nog meer ruimte krijgt. Misschien kijk ik nu naar The Americans, maar deze keer vond ik deze geografische afwijking niet erg. De scènes in Rusland zijn, volgens de traditie van de tv-serie, blauwachtig gekleurd, wat suggereert dat het daar zo erg koud is (als ze in Zuid-Amerika waren, zou het allemaal geelachtig zijn). En natuurlijk is er Hopper, zoals we vrijwel meteen begrepen. Mager, gehard door tegenspoed en klaar om te vechten, ik hou echt van zijn karakter, maar hij heeft nog steeds niet veel gedaan in de afleveringen die ik heb bekeken, behalve in de grote finale, waar hij echt zijn best doet. Er moet veel worden gebouwd in het tweede deel, maar het ziet er echt goed uit.

 

En alle anderen? De groep met mijn favorieten, waaronder Dustin, Steve, Maxie, Nancy en Robin, zijn degenen die daadwerkelijk betrokken zijn bij de hoofdverhaallijn, die rechtstreeks uit de Sabrina gemengd met The Haunting of Hill House. Je zult het na een paar minuten kijken zelf zien: de nieuwe vijand lijkt meer op een kwaadaardige klopgeest, en dan op een demon of een geest, vergeleken met de beesten van voorgaande seizoenen. Alles is gebaseerd op de vloek van een arme man gekozen door de demon, die migraine begint te krijgen, dan nachtmerries, visioenen en uiteindelijk op gruwelijke wijze sterft zonder groot vermogen om te ontsnappen. Eenmaal gemarkeerd, in een soort Eindbestemming, lijkt er geen ontkomen meer aan aan dat lot. Hun onderzoeken leiden de jongens naar spookhuizen, gestichten en begraafplaatsen, in perfecte stijl van de tv-serie die ik noemde en waaruit dit seizoen inspiratie lijkt te halen. Of het nu een slechte zaak is of een goede ik weet niet hoe ik het moet beoordelen, feit is dat de sfeer anders lijkt dan de afleveringen van de afgelopen jaren en ik vond het niet erg voor alles. Het hangt natuurlijk allemaal samen met de Upside Down en de logische rode draad is daar, maar de verandering van tempo kan niet worden ontkend: het monster hier heeft een zeer zichtbaar intellect ... en wreed.

Maar de nieuwe dreiging maakte me niet zo angstig als de vorige, waarschijnlijk omdat het (voorlopig) één slachtoffer tegelijk treft en in de echte wereld zelfs niet zichtbaar is voor het blote oog van de anderen. Geen geweldig podiumeffect, toch? Zelfs in dit geval is het echter te vroeg om te spreken, aangezien veel elementen verre van duidelijk zijn en worden onderzocht in de finale van Deel I dankzij de zevende aflevering en ik vermoed later in de niet-gepubliceerde. De eerste zes zijn nog altijd ruim voldoende om te genieten van de sfeer van klassieke demonische horror, op smaak gebracht met een heuse heksenjacht door de inwoners van Hawkins, de hele rotzooi beu en vastbesloten om de echte schuldigen de schuld te geven: de spelers van D&D natuurlijk .

Wat ik vooral leuk vond, is de goede balans tussen de verschillende verhaallijnen en de aanwezigheid van een zeer evenwichtige en onopvallende romantiek zoals in het derde seizoen. Kortom, er is meer om over na te denken, maar er is nog genoeg ruimte om je de gevoelens van de verschillende hoofdrolspelers te laten begrijpen: goed gedaan! Aan de andere kant tolereer ik minder dat alles (weer) in handen is van een handvol kinderen, dit keer zelfs zonder de hulp van de 2-3 aanwezige volwassenen, en ik vind het echt moeilijk te geloven wat ze zelf kunnen ontdekken. Niet dat hij Stranger Things om realisme vraagt, hoor. De complotpantser dan heeft het echt sensationele niveaus bereikt en het is iets dat ik nooit kan verdragen in tv-series en films. Ik bid dat de seizoensfinale me vanuit dat oogpunt niet razend maakt.

Het acteerwerk is op het niveau van voorgaande seizoenen. Ik waardeer veel van de castleden en ik merk dat er onder de jongere echt geloofwaardige en grappige acteurs zijn, zoals Gaten Matarazzo o Joe Keer. Brett Gelman het maakt me aan het lachen elke keer dat het op het scherm verschijnt en het is een zekerheid. Sommige personages zijn zeker platter dan andere, waaronder Lucas en Jonathan, maar het is meer een probleem met hoe ze zijn geschreven: het lijkt bijna alsof ze er bij toeval zijn en om de paar minuten herinnert de schrijver zich dat hij ze iets relevants moet laten doen. Ik moet toegeven dat ik geen fan ben van Millie Bobby Brown. Maar misschien is het het karakter van Eleven dat ik niet kan verteren, vanwege de constante schommelingen tussen wanhoop en woede. Ik hoop oprecht op iets waar ik me in de laatste paar afleveringen over verbaas, omdat ik haar weerloos en tegelijkertijd zo agressief en gefrustreerd zag, ik was niet geamuseerd. De moeilijkheid van zijn verleden moet worden begrepen, die erger wordt met elke flashback die we zien, maar ik zou graag een groei van het karakter zien die niet alleen een "nu kan hij hele bergen verzetten!" is.

Stranger Things seizoen 4

Fotografie en muziek zijn zoals altijd zeer accuraat en het is duidelijk te zien hoe aandacht (en geld) wordt gestoken in de productie van Stranger Things. De soundtrack is zelfs beter dan in voorgaande seizoenen en ik vond het erg leuk. Wezens in CGI zijn meh: niet dat ze per se lelijk zijn, het is hun ontwerp dat me niet 100% overtuigt. Ze zijn nog steeds een beetje schrikken wanneer ze uit het niets op het scherm verschijnen, maar het zijn andere componenten die meer angst opwekken, zoals flikkerende lichten, tikkende klokken of onbetrouwbare omgevingsgeluiden.

Het laatste oordeel? Ik weet het niet. Een serie beoordelen door alleen het eerste deel te zien is natuurlijk onmogelijk, je kunt er alleen een algemeen beeld van krijgen. Het vierde seizoen van Stranger Things mikt hoog, met veel acteurs en talloze (te veel? Ik zou zeggen niet) verhaallijnen tegelijkertijd en weglatend de tienerromantiek die eerder zoveel last had gehad. Het legt een goede basis voor een interessante ontwikkeling in de finale en alles moet nog gespeeld worden. Mijn mening verbeterde veel na het zien van de zevende aflevering, die, hoewel het me niet van streek maakte, me vermaakte, ontroerde en veel ideeën verduidelijkte. Ik kan niet wachten om de laatste twee, zeer lange, afleveringen te zien.