Er moet iets heel bijzonders zijn gebeurd in Marioverso om de voetbaldeclinatie van het Paddenstoelenrijk te brengen om de Melkweg te veroveren. Ver van de "eenvoudige" voetbalvelden waar de Strikers-serie ons aan gewend is, vindt de nieuwste versie van het thuisvoetbalspel bij Nintendo plaats in de verre ruimte, met arena's die modulair zijn gemaakt in een gigantische bol gewikkeld in sterren. Mario Strikers is terug.

Wat bracht het hele universum ertoe om Battle League Football te kiezen als de galactische trendsport? Welke prijs zit er achter dit meedogenloze toernooi? Welke maat overhemd draagt ​​Bowser?

Deze en andere vragen worden uiteraard niet beantwoord. Maar geen probleem, het is allemaal een voorwendsel om je "sportief" te vullen met slaan.

De eerste regel is dat er geen regels zijn. De tweede is: bestudeer de tutorial goed.

Allereerst, voor degenen die niet bekend zijn met het merk, wat is Mario Strikers? Het wordt al snel gezegd. Een totaal krankzinnige en roekeloze versie van voetbal, afgewisseld met snelle schouderschoppen, worpen van Gusci op de tanden en alle mogelijke onjuistheden. Ach ja, je wint altijd door doelpunten te maken.

De eerdere interacties van de Strikers-serie, vooral de voorloper op Game Cube, presenteerden een hectische en onmiddellijke gameplay, maar ook behoorlijk droog en zonder al te veel visualiteit. Het eerste dat opvalt in Mario Strikers Battle League Football is een hernieuwde diepte in de gameplay, die het concept "gemakkelijk te leren, moeilijk te beheersen" probeert te doen. En het spelen van de lange - en goed verzorgde - tutorial laat een zekere techniciteit in de ruggengraat van de titel zien. De basisacties zijn eenvoudig en weinig in aantal: een tackle, een ontwijking, twee soorten passes en een schot. Elke actie kan echter met een betere timing worden uitgevoerd - sommige zeer strak, onder andere - om een ​​beter resultaat te krijgen: nauwkeuriger, moeilijker te counteren, krachtiger, enzovoort. Er kunnen precieze spelritmes worden gecreëerd, wat resulteert in een onverwachte flow.

De meer complexe en beter gekalibreerde acties zijn helemaal niet eenvoudig uit te voeren, vooral niet tijdens de razernij van een wedstrijd. Het beheersen ervan kan echter oprecht een verschil maken en deze structuur zou een van de grootste troeven van de productie kunnen zijn. Kortom, Mario Strikers Battle League Football is geen titel die hetzelfde blijft, het heeft studie en toewijding nodig. Hier zou ik iets moeten toevoegen als "net als het voetbal waar we zo van houden", maar voetbal maakt me ziek, dus niets.

Alle kicks van minuut tot minuut

Een "klassieke" Strikers-wedstrijd duurt 4 minuten. Weinigen, lijkt het misschien. Maar gezien de Arcade-natuur en het absolute delirium dat op de speelvelden ontbrandt, blijkt het de perfecte duur te zijn om volop te genieten van een chaotische wedstrijd. Het in de praktijk brengen van wat we op de stille proefvelden hebben geleerd, is geen triviale zaak gezien de snelheid waarmee het gevecht plaatsvindt en het feit dat de tegenstanders zullen proberen ons met alle middelen uit te schakelen, met gewelddadige uitglijders of allerlei soorten voorwerpen om de beste in ons team te hebben.

De actie is geagiteerd en - heb ik de termen "hectisch" en "chaotisch" al gebruikt?

Mario Strikers is erg leuk, dat wil ik even aangeven. Maar er is enige twijfel dat het een te chaotische ervaring zal worden. Coördineren is niet eenvoudig gezien de snelheid van het spel, en de meest precieze en "schone" technieken gaan misschien niet goed samen in een ervaring die zo afhankelijk is van reactiviteit. Kortom, dit nieuwe hoofdstuk van Strikers heeft een onverwachte diepgang in zijn mechanica, maar ik ben er nog niet van overtuigd dat ze zich op hun best kunnen uiten binnen de zo directe context.

mode staking

Het veld opgaan in een shirt en korte broek zou geen echte spitservaring zijn. In Battle League Football heb je de mogelijkheid om onze personages te "kleden" met echte harnassen, verdeeld over verschillende delen van het lichaam: hoofd, romp, benen en armen. In de gespeelde preview was het mogelijk om voor elk onderdeel vijf verschillende harnassen te zien. Elk apparaat, dat kan worden gekocht met de valuta die wordt verkregen met de verschillende bekers die zijn ontworpen voor lokaal spel, biedt ons een bonus en een malus voor de kenmerken, waardoor een personage langzamer maar krachtiger kan worden, of minder resistent maar nauwkeuriger, enzovoort. Je kunt je team daarom een ​​heel persoonlijke snit geven, puttend uit een selectie van 10 karakters, elk met zijn eigen eigenaardigheden.

De mogelijkheid om deze stukken met de in-game valuta te moeten kopen, zou een van de hoekstenen kunnen zijn om het spel lokaal te pushen en bijgevolg de levensduur van de titel te verlengen, zelfs in singleplayer, voordat je in online multiplayer duikt, wat duidelijk niet mogelijk was proberen, maar dat zou een van de aandachtspunten moeten zijn van de nieuwe exclusieve Nintendo.

Het was de hand van Bowser

Mario Strikers Battle League Football ziet er tot nu toe meer dan goed uit, zonder enige twijfel. Het is zeker een leuk product met een onverwacht en zeer welkom "technisch" aspect in zijn speelse structuur, al is het nog niet duidelijk in hoeverre het kan ontstaan ​​binnen zo'n chaotisch ontwerp van de games. Eervolle vermelding op technisch en stilistisch vlak. In de gedockte modus ziet de titel er schoon en solide uit. Met een levendig kleurenpalet en spectaculaire supershots is deze nieuwe Strikers een lust voor het oog.

Het zal interessant zijn om de ontwikkelingen met betrekking tot online modi en Nintendo's ondersteuning voor de titel de komende jaren op dit front te zien. Het potentieel voor de rest is groot, maar het is vandaag moeilijk vast te stellen of de hoeveelheid aangeboden content voldoende is om het publiek op lange termijn tevreden te stellen. Op dit moment is de wens om terug te keren naar het gekke voetbalveld echter groot en gelukkig is 10 juni niet te ver weg.