Het was het Augustus 12 2014 wanneer - midden op Gamescom - PT verscheen in de PlayStation Store. Deze horror-tech-demo uitgebracht onder de valse naam van Studie uit de jaren 7780 markeerde het begin van de samenwerking tussen Hideo Kojima en de regisseur Guillermo del Toro voor het project Stille heuvels. Helaas was PT ook de eerste stap in de "Konami's stijldaling", die niet korte tijd later Kojima ontslagen, verschillende projecten geannuleerd, waaronder Silent Hills en overtuigde Guillermo del Toro ervan om verlaat de markt voor videogames.

Wat blijft er vandaag, 8 jaar na die korte maar intense zwanenzang van de Silent Hill-serie? Vrijwel niets. In praktijk de technische demo is niet langer beschikbaar om te downloaden in de PlayStation Store, waardoor de eigenaren van deze "digitale relikwie" vooral speculeren op sites zoals ebay (hoewel Konami destijds probeerde de verkoop van consoles met de vooraf geïnstalleerde titel te stoppen), en Sony heeft voorkomen dat de game start binnen het PlayStation 5-systeem.

Het enige wat we kunnen doen is luisteren naar de stem van de hoofdrolspelers, of van de mensen die op de een of andere manier hebben bijgedragen aan het project, zoals Pearl Lai, voormalig Konami Brand Manager die de release van PT in 2014 had gepland en die in 2015 de opdracht kreeg hem te vermoorden.

PT Konami Silent Hills Hideo Kojima Guillermo Del Toro

“Leuk weetje: aangezien ik destijds de eerste was die de leiding had over Konami, heb ik geholpen met het opzetten van de winkelpagina, het maken van de nep-uitgever en al het andere. En ik was ook degene die Sony moest bellen om hen te vragen alles te verwijderen en het opnieuw downloaden te stoppen. Dat was een super leuk gesprek."

In volgende posts confronteerde Lai de meest nieuwsgierige fans en liet hij andere interessante anekdotes los over die periode binnen de hoge sferen van Konami.

“Werken met Sony (zoals altijd) was geweldig. Over het algemeen was het een zeer moeilijke situatie om mee om te gaan. Het was een REIS! Ik had medelijden met Sony, die de last van de situatie moest dragen. Het was zeker een interessante les over machtsspelletjes en het belang van het kiezen van je eigen gevechten bij het beheren van relaties tussen bedrijven. […] Geloof me, ik wou dat het anders was gelopen. Het was erg leuk om dit fangeheim te verzinnen. Het was geweldig om de reactie van iedereen te zien en te zien hoeveel liefde je eruit haalde. Ik ben super dankbaar dat ik hier een klein deel van heb mogen uitmaken."

Alsof dat nog niet genoeg was, heeft het hele verhaal rond PT de woede van fans gewekt tegen de werknemers van de sociale pagina's van het bedrijf, de enige bereikbare doelwitten van haat tegen degenen die de verwijdering van het spel hebben bevolen.

"Ze hadden het vroeger niet makkelijk, dat maakte het er niet beter op."

Hoe zit het met jou in plaats daarvan? Wat zijn je herinneringen aan PT?