In de afgelopen periode Nintendo of America bevond zich in onderzoek naar aanleiding van verschillende meldingen van mishandeling op de werkvloer ten koste van aannemers (tijdelijke medewerkers) en gerapporteerd in kranten van internationaal belang zoals: IGN en meer recentelijk Kotaku.

In dit nieuwe redactioneel gepubliceerd laatst Augustus 16 2022, worden nogal verontrustende details gerapporteerd met betrekking tot een bijnaam ex-werknemer Hannah, die na 10 jaar ervaring als tester namens Nintendo of America merkte ze dat ze de "Zijn droombaan" vanwege een aantal ongepaste berichten die door een vertaler zijn gepost in de "Lachend Zones ", een berichtenkanaal op Microsoft Teams gewijd aan memes en grappige grappen.

Binnen dit bord zou de beledigende vertaler zijn begonnen met het plaatsen van thema-inhoud Genshin Impact e Pokémon gericht op het seksualiseren van gamekarakters, zoals bijvoorbeeld een copypasta op Vaporeon die viraal ging Reddit. Tegen de tijd dat Hannah moest rapporteren wat er was gebeurd, verbeterde de situatie helemaal niet. Naast het feit dat hij is gesuggereerd "minder openhartig ", werd de vertaler niet gewaarschuwd als fulltime medewerker van Nintendo, volledig buiten het bedrijfsbeleid van het externe bedrijf waarvoor Hannah werkte.

Anders dan dat, ontdekte de tester veel minder verdienen dan een nieuw aangenomen tester. $ 16 per uur vergeleken met $ 19 voor de laatste.

Nog eens 10 Kotaku-bronnen wezen erop dat: seksisme, de lonen zijn niet eerlijk ed opmerkingen van seksuele aard zijn "De standaard" binnen Nintendo of America en dat de laatste heel weinig heeft gedaan om deze problemen op te lossen. In reactie op deze nieuwe berichten heeft de President van Nintendo of America Doug Bowser heeft een nieuw bericht gepubliceerd binnen het bedrijfsplatform SharePoint.

“We hebben en zullen doorgaan met het onderzoeken van alle rapporten waarvan we op de hoogte zijn, en zijn actief bezig met het onderzoeken van de meest recente beschuldigingen. We passen een zeer strikt beleid toe om onze werknemers en partners te beschermen tegen ongepast gedrag en we verwachten dat dit beleid wordt gevolgd door iedereen die met ons samenwerkt."