Moet je Monster Hunter Rise: Sunbreak kopen? Ja.

"Ding? Wat gebeurt er?"

De recensie kan hier eindigen, en eerlijk gezegd zou ik willen dat ik het artikel kon afronden en je het uit de eerste hand kon laten ervaren zoals jij het wilt. Maar het zou maar al te gemakkelijk en niet bepaald eerlijk zijn om het werk van de Team Portable door CAPCOM. In tegenstelling tot een hoofdstuk als Monster Hunter World, dat met zijn Iceborne-uitbreiding de taak had om verbaas de spelers weer, doel meer dan bereikt nadat verschillende updates eindigden met de sensationele herwerking van Fatalis, de groep onder leiding van Yoshitake Suzuki moest overtuigen en het vertrouwen van zijn gebruikers terugwinnen.

En diep van binnen moest hij mij ook overtuigen. Vanuit mijn oogpunt vertegenwoordigde Monster Hunter Rise: Sunbreak in feite een doodlopende weg in mijn relatie met deze geweldige serie, en geloof het of niet Ik was bang om het voor altijd te verlaten.

Een ongelukkig juweeltje

Zoals iets meer dan een jaar geleden al vermeld door mijn collega Elena Eugeni in haar recensie, Monster Hunter Rise is een meer dan geldige basistitel, in sommige opzichten ook een van de grappigste dankzij nieuwe gameplay-ideeën zoals de insectofiel en het opnieuw bezoeken van de bergen, in staat om een ​​stroom te creëren die gaat van gevechten tussen Kaiju tot nauwe botsingen tussen jagers en monsters tot de laatste insectenfiele zet en dat hij, in gesprek met vrienden, definieerde hoe "een vervolg op de MH Generations-formule". Monster Hunter Rise kwam helaas echter onder één slechte ster, de vervloekte wereldwijde pandemie wat zeker de ontwikkeling van het spel tussen 2020 en 2021 steeds weer zal hebben vertraagd.

Resultaat? Veel van de vele "nieuwigheden" die door de titel worden voorgesteld, hebben zichzelf onthuld haastig zoals Apex-monsters, een trieste rebrand van de Deviant die verscheen in de eerder genoemde Generations, of niet eenduidig zoals de Fury Quests, die hoe leuk ze ook waren in de eerste 15 uur spelen, na een tijdje werden ze bijna nutteloos omdat alle Apex-soorten die in deze modus kunnen worden geconfronteerd, vervolgens als zelfstandige missies arriveerden. En niet te vergeten het feit dat, aan het einde van de woede, het waren missies die maar al te gemakkelijk waren en niet erg bestraffend en daarom zonder enige uitdaging en nul herspeelbaarheid. Een echte speelse godslastering als het gaat om Monster Hunter. Tot op heden is er slechts één video die het falen van deze secties laat zien, het onweerlegbare bewijs van hun nutteloosheid, zelfs in multiplayer.

En om de zogenaamde mes in de wond van een spel dat dit alles niet verdiende, het was CAPCOM met enkele interessante updates voor de metagame, maar die patches vertegenwoordigden die werden toegepast op een game die (buiten zijn schuld) onvolledig was uitgebracht. Oké, misschien ben ik de klootzak die geïnteresseerd raakte in de serie door te spelen wereld e Generaties Ultiem in 2020, een periode waarin beide games veel content boden in vergelijking met hun initiële lanceringsperiode, maar tegelijkertijd kan ik die hardcore spelers niet kwalijk nemen die zelfs een paar maanden na de release van de game het softwarehuis hebben gezien, dat hij zou op zijn minst moeten weten hoe hij in leven moet blijven de betrokkenheid van zijn publiek, Praat over iets anders.

Natuurlijk, Monster Hunter Stories 2 zal zeker een JRPG zijn met vierkante ballen — ik zou dolgraag die wereld willen betreden en mijn verdomde Mini-Rajang grootbrengen — maar ik ben me er ook van bewust dat Monster Hunter heeft nog steeds niet de ultradimensionale resonantie van merken als Pokémon, tot het punt om de interesse in twee titels levend te houden die met zo'n kleine afstandsmarge zijn uitgebracht. En met al het goede in de wereld, wetende dat in 90% van de gevallen de beloningen voor de verschillende evenementmissies die in 2021 werden uitgebracht, bestond uit godverdomme stickers, je zult mijn keuze begrijpen om mijn hand op te steken en het dorp Kamura een tijdje te verlaten.

Verliefd, maar met een gebroken hart. Tl; dr: Fuck you COVID!

Laten we een klassieker maken snel vooruit, tot September 2021, Nintendo Direct. In de eerste verdomde 60 seconden komt deze trailer.

Mijn hart en mijn portemonnee hadden de weg naar de omkoping al ingeslagen. Vanuit een bepaald oogpunt was ik opgelucht dat mijn interesse in de serie niet dood was; maar aan de andere kant Ik was ongelooflijk bang dat Sunbreak mijn muur van wantrouwen niet zou hebben vernietigd, gecreëerd door de enorme verwachtingen die ik en zoveel anderen hadden. Want ja, de Meesterrang (of G Rank, wat je maar wilt), maar daarmee de aap voor het potentiële rooster van monsters die komen. “De Malzeno en de gotische stijl zijn prachtig, maar waar is de Gore Magalli?! Wie wordt er uit de vergetelheid gered? Tetsucabra berucht voor jou alleen Sakura Bladate! " enzovoort. Gelukkig wenste ik dat we uit de volgende trailers de antwoorden hadden op al deze vragen en meer. niet alleen de Gore en Shagaru Magala, niet alleen de terugkeer van de Astaloals dat nog maar eens bevestigt dat de Gammoth is de meest klootzak van "Getroffen 4", Maar ook het consoledebuut van de Espina een van de meest iconische monsters van het online genre Grens, game is nu 3 jaar gesloten, maar dat zou veel inhoud hebben die de serie nodig zou hebben, zoals warme broodjes - I'M DILANGING!

Kortom, het wachten op de Juni 30 2022 het was mijn ziel aan het zuigen en mijn interesse was op een recordhoogte, want eindelijk Team Portable had zijn broek laten zakken en zijn geweldig grote zwaard getrokken. Of zo leek het.

Houd er echter rekening mee dat dit mijn indruk was na het zien van de vrijgegeven trailers en zonder de minste game-ervaring. Een verre herinnering vergeleken met vandaag. En daarom, met een Master Rank die eindelijk de 100 heeft overschreden en een groot verlangen om erover te praten, reageren we uitgebreider op de openingsvraag. Moet je Monster Hunter Rise: Sunbreak kopen? 

Dans je wel eens met Malzeno in de bleke volle maan?

In tegenstelling tot de woonkamer van Kamura, nemen jagers in Sunbreak een enkele reis naar de Elgado-buitenpost, het onderzoekscentrum opgericht door het Koninkrijk (waarvan op dit moment weinig of niets bekend is met betrekking tot het universum van de serie) en gewijd aan de analyse van een bepaald fenomeen dat de monsters van de aangrenzende gebieden steeds agressiever en gevaarlijk. In het midden van dit alles lijkt de Malzeno, een oudere draak die enkele jaren geleden grote schade aanrichtte in de regio, een beetje zoals de Magnamalo en de Fury dat vóór de gebeurtenissen van Monster Hunter Rise de vrede van Kamura Village had bedreigd.

En als redders van het dorp is het onze taak in dit nieuwe avontuur om nagaan de oorsprong van dit fenomeen, vordert op missie en missie en wordt behoorlijk bekwame jagers om deze nieuwe dreiging het hoofd te bieden. En hoewel de plot en het verhaal van de laatste niet al te ver van de "platte standaard" dat de serie ons heeft gewend om niet al te serieus te nemen, Sunbreak slaagt er in ieder geval in om net genoeg te entertainen om de speler niet aan te moedigen elke dialoog over te slaan, een sensatie die in het verleden zowel met World als met Rise vanilla was. In het laatste geval is het gebrek aan context achter enkele belangrijke gebeurtenissen, zoals de telepathische verbinding van de Wyverianen Hinoa en Minoto met "De draken van sexo" Ibushi en Narwa maakten van het verblijf in Kamura een enorme tutorial van enkele uren die de speler scheidde van de multiplayer vet.

En zoals in de beste films van Tokusatsu-cultuur, maak je klaar voor telefoonwendingen en gekke grappen van ondersteunende personages; allemaal afgetopt met vooraf gerenderde scènes met een uitstekende landschappelijke impact vooral tijdens de laatste fase van het spel, en die dienen als een opmaat voor wat ik zou kunnen definiëren het beste laatste gevecht (buiten Fatalis) van de vijfde generatie Monster Hunter.

Op weg naar nieuwe (en oude) jachtgrenzen

Zoals aan het begin vermeld, is de gameplay van Monster Hunter Rise een directe evolutie van wat wordt getoond in Generations Ultimate, met de nodige herbalanceringen en problemen van de zaak. Als aan de ene kant de insectofiel gaf nieuwe jeugd- en speelmogelijkheden aan wapens zoals de eerder mishandelde Hunting Horn en toegenomen hegemonie in de Greatsword en Longsword metagame, in het geval van wapens zoals de klassieke Hammer of het Loaded Blade, vonden spelers het moeilijk om zich aan te passen aan de hectische botsingen van de vanilleversie van het spel.

De oplossing die in Sunbreak werd aangenomen, was daarom die van: nerfing van die speciale bewegingen die als gebroken werden beschouwd dit verlies van kracht te compenseren met nieuwe offensieve tools en in staat om de consistentie van schade per seconde te vergroten, en om eerder bestrafte wapens nieuw leven in te blazen. Bijvoorbeeld de Impact Burst-vaardigheid van de hamer biedt een power buff voor de volgende 60 seconden, waardoor niet alleen de efficiëntie maar ook de snelheid werd verhoogd van een speelstijl die in het verleden te veel openingen en wonderbaarlijke verdovingen nodig had om toch schade aan te richten in het gemiddelde. Hetzelfde geldt voor de Zwaardbijl, die overgaat van het hebben van vaardigheden mobiliteitsgericht binnen hebben Elementaire burst-teller een geweldige afmaker die (bijna) elke aanval of explosie kan overwinnen die tussen haar en het vlees van monsters komt.

En als dat al zo was, zouden de meer ervaren spelers veel brood op hun tanden hebben, met een verbeterd vechtsysteem in alle opzichten, heeft CAPCOM toch besloten om verder gaan dan. In Monster Hunter Rise: Sunbreak kan elke speler twee sets van Switch Skills (en die niet alleen de insectofiele vaardigheden omvatten, maar ook variaties op de bewegingen van elk wapen) en die, door middel van een simpele toetsencombinatie, tijdens het spelen kan worden verwisseld. Voeg hier ook aan toe nieuwe pantservaardigheden gericht op continue uitwisseling van movesset, en die de speler belonen met extra stat buffs.

En als we daaraan toevoegen de constante creativiteit van de gemeenschap in de combineer vaardigheden uit verschillende sets, dus op zoek naar de perfecte synergie voor elke situatie, was het heel gemakkelijk voor mij om het eens te zijn met degenen die de Sunbreak-ervaring definiëren als "Monster Hunter Rise op crack", tot het punt van af en toe vervreemdend voor beginnende spelers. En dat niet alleen: het zou me niet verbazen als het Portable Team, uitgaande van een verdere evolutie in het ontwerp van monsters, movesets en maps in een volgend hoofdstuk, niet al een terugkeer naar de complexiteit van een Monster Hunter Grens. Maar daar hebben we het later over.

De Tetranadons zijn ook klein begonnen

Maar wat heb je aan een diep en leuk vechtsysteem als je geen waardige tegenstanders hebt om het hoofd te bieden? Zoals bij elke uitbreiding, heeft de overgang van High Rank naar Master Rank niet alleen gevolgen voor jagers en hun uitrusting, maar vooral voor monsters. Deze laatste verlaten de operatiekamer van de CAPCOM-polikliniek met twee mogelijke behandelingen: nieuwe zetten in je zettensetof met een nieuwe ondersoort of variant look, om niet te misvormen en een nieuwe uitdaging te vertegenwoordigen die gelijk is aan of op zijn minst vergelijkbaar is met de nieuwe geïntroduceerde monsters.

Natuurlijk, het is nog steeds Monster Hunter. Een redelijk bekwaam team van 4 jagers zal altijd in staat zijn om elk monster te vangen in een reeks van verdoving, vermoeidheid en veranderde status en dan de zoektocht voltooien terwijl ik mezelf een koffie zet; maar in de meeste gevallen zal een team van 4 vreemden zonder mogelijkheid om te communiceren buiten de stickers en vooraf ingestelde berichten worden geconfronteerd met een veeleisende en voldoende evenwichtige uitdaging ... in ieder geval tot het eindspel.

Een beetje de dynamiek van Hypermonsters of Generations Ultimate, de monsters die je kunt tegenkomen tijdens Afwijkende zoektocht en aanwezig in de post-game-inhoud zijn superagressieve versies van de wezens die al werden geconfronteerd, met een zeer hoog aantal levenspunten en gemuteerde lichaamsdelen en die niet alleen de minder voorzichtige prooi kunnen vernietigen, maar ook status kunnen toebrengen "Afltto" en de hoeveelheid HP die kan worden hersteld door genezingsitems aanzienlijk te verminderen. Als ze worden geraakt, zijn deze gemuteerde delen ook verleidelijke kansen zeldzame materialen verkrijgen, richt zware schade aan en verdoof het doelwit, met een soort van dps-controle hoog risico en hoge beloning. In het geval dat de jagers niet genoeg schade toebrengen aan de interessegebieden, zullen de laatste ze zullen exploderen in een onstuitbare karmozijnrode wolk, infecteert jagers met de eerder genoemde status "Getroffen" en schakelt ze een paar seconden uit.

Om eerlijk te zijn, het toevoegen van deze nieuwe versies van de monsters aan de eerste dag met een simpele "Grote schade" op hun hoofd geslagen Ik zag het als de wil van CAPCOM door op alle mogelijke manieren te proberen de onbalans van sommige vaardigheden die beschikbaar zijn zodra de inhoud van Monster Hunter Rise: Sunbreak is voltooid, te verhelpen, tot het punt van het maken van deze botsingen saai en frustrerend voor het geval een speler besluit om ze buiten de multiplayer-ervaring te confronteren.

Het is dezelfde fout die we eerder zagen bij Apex Monsters: ongelooflijke en geavanceerde uitdagingen, maar die weinig beloningen en voldoening bieden. Zowel qua materialen (enkele zeldzame onderdelen en vouchers voor het maken van pantserstijlen die met de druppelaar worden uitgedeeld), als ervaringspunten. Daarbij komt nog een progressiesysteem dat, zodra de dop is ontgrendeld, onvermijdelijk zal leiden tot: herhaal dezelfde speurtochten meerdere uren voordat je de rest van de inhoud kunt bemachtigen (Valstrax, Rajang Furioso en Magnamalo Astioso).

Voor het goede doel, herhaling van speurtochten is de ziel van Monster Hunter, waarbij de speler wordt uitgenodigd om dit landbouwproces te doorlopen om de moeilijkste uitdagingen aan te gaan. Maar in het geval van Sunbreak kreeg ik het gevoel dat CAPCOM dat probeerde dit soort interactie afdwingen, om het "gebrek aan levensduur" te verzachten (wat voor een game die gemiddeld 300 speelt en uren verstrijkt een godslastering lijkt), veel geklaagd door veel leden van de gemeenschap tijdens de eerste dagen van Rise. Er was iets nieuws nodig, of beter gezegd, iets dat al getest en functioneel was voor het creëren van een interessante eindspellus.

Wie ga je bellen? Quriobusters!

Hoewel de upgrade naar de 11-versie van het spel heeft geleid tot de toevoeging van zowel welkom als afgeprijsd Rath Metallics, de vulkanische Bazelgeuze van Iceborne en de terugkeer van Shining Nargacuga, waarvan de toevoegingen in de meta de Grensoverschrijdendheid van Sunbreak, het echte "vlees" van deze gratis DLC ligt in de Afwijkende onderzoeken en in Qurios Knutselen.

De eerste is een herinterpretatie van de willekeurige speurtochten die je kunt ondernemen in Monster Hunter World, en die door enkele parameters aan te passen de game-ervaring kunnen vergemakkelijken of benadelen, in ruil voor zeldzame en niet-verkrijgbare materialen. Elk voltooid onderzoek verhoogt het abnormaal onderzoeksniveau, het ontgrendelen van nog complexere missies (waarin de Apex Monsters die door de overgang naar Master Rank zijn opgepoetst ook verschijnen) en het openen van toegang tot verdere mate van aanpassing van iemands arsenaal, wat kan worden uitgevoerd via Qurious Crafting.

Deze upgrade is mogelijk voor zowel wapens als bepantsering zodra je de limiet van hun statistieken hebt bereikt. Maar als aan de ene kant wapens kunnen naar wens worden aangepast, het verhogen (zij het licht) van hun statistieken (Attack, Element, Affinity, Jewels etc.) binnen een bepaalde slotlimiet zoals in Iceborne, het upgraden van bepantsering met Qurio-materialen vertegenwoordigt de beurs van de RNG. Ik beken dat ik geen liefhebber ben van min-maxing tegen elke prijs, en in de meeste gevallen heb ik de neiging om af te wijken van de meest populaire builds om sets te maken die passen bij mijn onwetende en caciarone speelstijl; maar ik geloof dat - vanuit het oogpunt van gamedesignerin plaats van honderden en honderden Essences te verspillen voor de mogelijkheid om die ene vaardigheid te ontgrendelen die je set-up radicaal verandert, door voor elk pantser een specifieke lijst met extra vaardigheden te selecteren die via deze monteur kunnen worden verkregen, zou spelers veel meer mogelijkheden hebben gegeven dan deze willekeurige benadering en heel dicht bij gokken, zonder het bovengenoemde hart van de serie te verpesten: herhaling, landbouw, experimenteren met nieuwe ideeën.

Een afgebroken diamant

Monster Hunter Rise: Sunbreak voegt veel toe, maar annuleert tegelijkertijd volledig wat wordt gepresenteerd in de vanilleversie van het spel. Ik zei in het begin dat de Fury-modus slecht was uitgedacht en slechter werd beheerd, in principe een redelijke ervaring voor een paar uur en te verwaarlozen zodra de laatste fasen van de High Rank zijn bereikt. Tegelijkertijd had Sunbreak echter de e . kunnen redden bekijk de mechanica, alternatieve overwinnings- en nederlaagvoorwaarden toevoegen, nieuwe Apex Monsters toevoegen of laat het idee achter de Prowler-modus herleven en laat de speler de binnenvallende monsters besturen.

In plaats daarvan niets, Damnatio Memoriae die alles opzij zet dat om deze modaliteit draait. Misschien het beste is dat het ontwikkelteam duidelijk heeft besloten zich te concentreren op veel interessantere inhoud, maar in de praktijk Monster Hunter Rise: Sunbreak zal voor altijd worden gemarkeerd door een splinter, bijna onzichtbaar voor het blote oog, en die de perfecte vorm van een prachtige diamant verpest.

De dageraad van een nieuwe dag

En nu? Wat te verwachten in de nabije toekomst? Afgezien van de tweede gratis DLC die al voor eind september is aangekondigd en die zal worden toegevoegd de vurige Espinas en een gerommel Ondersoort van de Mizutsun,,Ik hoop nog steeds op een totale creatieve ontsporing. Afgezien van de lekken, zijn de gameplay en mogelijkheden van Monster Hunter Rise: Sunbreak het perfecte visitekaartje om enkele van de truc en meer rare ideeën lekten uit de hoofden van CAPCOM. Het is nu een obsessie: Ik wil Frontier-monsters! ik wil Inagami je wandelt in het Kamura-woud als een trotse god, terwijl nietsvermoedende jagers worden doorboord door bamboe zo scherp als speren; test mijn vaardigheden en reflexen tegen het paar Ray en Lolo Gougarf of Duremudra in het midden van de ruïnes van de Citadel; of, gewoon om de gebruikelijke kers op de taart te zetten, sluit mijn verblijf in Elgado af met een botsing tussen het sterfelijke en het goddelijke. Het gewone en de legende. Jagers tegen Disufiroa... of een Witte Fatalis.

Kortom, CAPCOM, ik hoop dat de boodschap duidelijk is: SMELLATE!

Slechts drie dingen: meno sticker, meer gratis pantser en geen Plesioth.