Voordat ik Splatoon 3 ga bespreken, wil ik, zoals altijd, een paar historische aantekeningen maken.

Nog niet zo lang geleden, in ieder geval tot het einde van Achtste generatie consul, was praten over Nintendo met een meer algemeen publiek gelijk aan zichzelf in de voet schieten. Niet zozeer voor de situatie waarin het bedrijf zich bevond, met een 3DS in het laatste jaar van relevantie en een Wii U wacht gewoon op een vacature in het mortuarium, maar meer voor een fort vooroordeel die circuleerde tussen de verschillende sociale netwerken.

“Nintendo is alleen goed als het om Mario of Zelda gaat. Ze doen niets anders."

Een zin die, indien in overweging genomen, in een paar seconden zou worden afgewezen, maar die daaronder een kern van waarheid zou kunnen bevatten. Het zij verre van mij om met dergelijke premissen te beginnen clickbaitis, maar voor een tijdje, Nintendo was en blijft de gaming-tegenhanger van Disney. Zowel in zijn verdiensten met videogame-ervaringen dat wanneer ze werken, ze de industrie vooruit helpen of op zijn minst een onuitwisbare herinnering aan de speler achterlaten, als in zijn tekortkomingen met betrekking tot het schandalige beheer van zijn beroemdste intellectuele eigendommen en het gebrek aan successen als het gaat om het creëren van nieuwe of het moderniseren van oude edelstenen uit het verleden.

Er zijn zoveel titels van Super Mario maar er is er ook een Yoshi's Wolly World; wij hebben Fire Emblem voor tactische liefhebbers maar we hebben ook Codenaam: Steam​ Zelf Wii Sports hij kan zichzelf verkopen, want dan kan hij niet WAPENS? Afgezien van het feit waar je het over hebt verschillende ervaringen, liet het communicatiebeheer van deze ongelukkige titels te wensen over. En ik zou je willen vragen er niet over te praten Star Fox Zero o Metroid Prime: Federation Force, die zijn echt executies op het openbare plein, en waardoor de "pestkoppen lange tijd het volgende voor elke Nintendo-fan konden maken tussen 2012 en 2016.

Maar in de donkerste tijd die mogelijk is, er kwam iets. Een spel dat hij wist te spelen vernietig deze vooroordelen en om zich te vestigen in de collectieve verbeelding: Splatoon.

Ik heb kinderen in mijn hoofd, Squidfest!

De game had alle cheques van een Nintendo-titel die naar de zon konden wijzen: un "Omvallen in ontwerp" van een videogamegenre dat verschilt van de comfortzone van het Kyoto-huis, een gimmick in staat om te overwinnen de tekortkomingen van console-shooters vanwege het gebruik van de beruchte automatisch richten, een cartooneske en gekke vormgeving (die doet denken aan de Free to Play-titels van die tijd) en vooral een solide spellus. In sommige opzichten doet het erg denken aan het verhaal van een andere titel die heel anders was dan de "nintendary canons": Super Smash Bros. 64. En eigenlijk net als de laatste, Splatoon was erin geslaagd om (meer in Japan) een kleine niche van fans op te bouwen. De voorwaarden om iets meer te worden waren er, maar hij had een minder ongelukkig platform nodig. En inderdaad ...

Splatoon 2 nam het goede dat met het eerste hoofdstuk was gedaan en herpakte het op Nintendo Switch, met klein nieuws en met de belofte van nieuwe betaalde en gratis inhoud die in de loop van de tijd, onder andere Splatfest e de Octo-uitbreiding, daadwerkelijk zijn aangekomen. Simpel gezegd, het begon met een veelbelovende basis en vormde vervolgens een plezierige online (en singleplayer) game-ervaring. En de resultaten zijn gezien. Verkoop, fanart, korte animatiefilms en de veelgevraagde weergave op Super Smash Bros. Ultimate ze bevestigden opnieuw de interesse of nieuwsgierigheid van het publiek in de evolutie van Splatoon.

En zoals altijd, de videogamewereld stopt zelden bij het tweede hoofdstuk (true Half Life?)

Drie is beter dan twee?

De aankondiging van Splatoon 3 in februari 2021 deed hij het licht van Nintendo-fans weer aan op dezelfde manier als de trailer voor het eerste hoofdstuk in 2014. Afgezien van titels van derden, begonnen titels die door Nintendo waren ontwikkeld en rond die tijd op de Switch werden uitgebracht, te krimpen. Een beetje voor de vreselijke nasleep links van Covid-19 en dat heeft de ontwikkelingswereld beïnvloed, mede door interessante titels als Metroid-dread of verwachte blockbusters hadden we het niet eens over de wederkomst van Christus als The Legend of Zelda: Tranen van het Koninkrijk waren nog voor het publiek verborgen, de laatste zit in feite nog in de oven en zal in 2023 worden uitgebracht.

Hieraan werd een derde factor toegevoegd, gekoppeld aan: beheer na de lancering van de nieuwste titels gemaakt door N. We zagen het met Mario Tennis Aces, Mario Golf Super Rush en we zien het nog steeds met Nintendo Switch-sporten, werd die eerder genoemde belofte van gratis updates zo'n zware last dat het de zogenaamde vlo in het oor van de fans, die begonnen om wat onzekerheden te zien in het gebrek aan continue en consistente communicatie op Splatoon 3.

“Maar waarom komen er geen nieuwe trailers uit? Zou het kunnen zijn dat er geen nieuwe content is?"

Weer een ander vooroordeel, maar dat ik daarentegen niet zou willen veroordelen, aangezien het voortkwam uit de neiging van het moederbedrijf om stop een live service-achtig model in games die het niet nodig hebben en dat veel mensen denken dat het de populariteit van Splatoon 3 na de lancering kan hebben beïnvloed.

Godzijdank doe ik dat Splatoon 3 Direct geslaagd in de bedoeling van bombardeer de gemeenschap met informatie en nieuws, zowel qua gameplay als qua inhoud, wat een soort overzicht geeft van wat er de komende maanden zal worden toegevoegd. Het aanvankelijke gebrek aan nieuws zorgde echter voor een kleine breuk onder fans, die vandaag nog steeds het idee ondersteunen om deze game als "Splatoon 2.5", niet als geldig beschouwen 60 euro nodig voor de aankoop ervan.

Maar zal het echt zo zijn? Nou, ik zou zeggen dat het tijd is om erachter te komen, maar voordat ik begin, moet ik je wat informatie geven. Zoals u weet Ik probeer deze beoordelingen een beetje "persoonlijker" te maken, waarbij ik de technische analyse van gamedesign combineerde met mijn subjectieve first-person ervaring. Maar er is een probleem, dat prachtig van toepassing is op het onderwerp van dit artikel: Ik heb nog nooit een Splatoon gespeeld.

En daarvoor zat ik vol vooroordelen.

Naar beneden de harige buis

Laten we een paar jaar teruggaan, geweldig Nintendo Switch-preview van 2017, een paar weken voor de lancering van de console. Tijdens dat evenement kreeg ik de kans om een ​​kort spelletje Splatoon 2 en... ik vond het niet leuk. Ik weet niet meer precies wat me tot deze conclusie bracht: zou het de algemene verwarring van de gebeurtenis kunnen zijn geweest? Het feit dat je binnen enkele seconden een nieuw besturingssysteem moet leren? Het feit dat je destijds niet zo gewend was aan schutters? Ik weet het niet, het feit is dat die ene test me volledig vervreemdde, waardoor ik het bestaan ​​van Splatoon 2 een tijdje vergeten was.

Terugkerend naar augustus 2022, de preview op de Videogames Party was een ander verhaal. Naast de fantastische ontvangst van het personeel en het kleine aantal mensen, deed ik iets dat velen als krankzinnig en gemeen zouden beschouwen: Ik heb de bedieningselementen gedeactiveerd met de gyroscoop en gaf de voorkeur aan het klassieke schema boven analoog.

Hoe spelen jullie met stick controls?!? Mijn oom speelt met ze maar ik snap nog steeds niet hoe jullie het doen.. van Splatoon

 

Nu kan ik je geschreeuw al horen nadat ik er een heb gelezen Godslastering, maar ik wil verduidelijken hoe de game-ervaring bij VGP heeft geprofiteerd en niet een beetje. Zonder zich zorgen te hoeven maken dat hij een bepaalde precisie moest gebruiken, kon hij genieten van de hele sessie, mijn vooroordelen over het spel uitwissen en vooral mezelf projecteren naar de dekking van de definitieve release. Ik nodig u echter uit om deze kleine informatie over het besturingssysteem te onthouden, omdat we deze later nodig zullen hebben.

De dag van de officiële release arriveerde en helaas overgeslagen (we zullen erover praten) Splatfest Wereldpremière, ik katapulteerde in de Single Player Mode: Return of the Mammiferians. Als niet-speler voor Splatoon 2 en de singleplayer-modus Ik waardeerde de structuur die aan het pad van de speler werd gegeven, vanaf een opgeblazen tutorial en op zijn volledige potentieel, om je vervolgens van al het coole speelgoed te beroven, en de speler aan te moedigen ze terug te krijgen tijdens het ontvouwen van de campagne, verdeeld in 6 gebieden.

Naast de verschillende waterkokers die de niveaus en eindbazen vertegenwoordigen die je kunt tegenkomen, en dat markeer alle beschikbare wapens met uithoudingsvermogen, platformactie en tests puzzels, de speler benaderen om hun eigen speelstijl te ontdekken, elk van deze gebieden heeft goodies, verzamelobjecten en anekdotes gewijd aan overlevering overal verspreid, verkrijgbaar zowel door exploratie als door de voltooiing van omgevingspuzzels en vaardigheidstests. Over het algemeen is het (meestal) gebaseerd op een prettige inleidende ervaring of algemene beoordeling voordat je in de echte flab van Splatoon 3 komt: multiplayer en de stad Splattonia.

Volgende halte, volgende halte: Splattonia!

Wandelen door de straten van de stad is mogelijk verken de winkels op zoek naar verzamelobjecten voor de kleedkamer, nieuwe wapens e nieuwe uitrusting op zoek naar de perfecte mix en synergie voor hun gevechtsopstelling, evenals bekijk de spelers die momenteel online zijn, Splattonia maken een soort Miiverse in een lite en ingesloten versie, ten goede en vooral ten kwade. Binnen in de lobby is het mogelijk deelnemen of online wedstrijden organiseren tussen vrienden of vreemden, door middel van een toegewijde matchmaking om casual te spelen en een aparte competitieve modus en dat benadrukt het beste deel van de ervaring: de gameplay.

Zoals vermeld in de preview-fase, Splatoon 3 volgt de plot van het "winnende team verandert niet", waarbij een gameplay-formule voor third person shooter ongewijzigd blijft in vergelijking met de vorige hoofdstukken en zonder (voorlopig) nieuwe spelmodi. Het ontwikkelingsteam lijkt zich echter veel te hebben gericht op de balans van vuurgevechten, het toevoegen van nieuwe defensieve opties zoals ze verknoeien het om omsingeling te voorkomen en een korte periode van onoverwinnelijkheid te krijgen, of de bespat, wat een ideale geladen sprong is voor verrassingsaanvallen. Deze nieuwe strategische opties, samen met nieuwe wapens (Calamarco en Wiper), nieuwe speciale vaardigheden en de mogelijkheid van keten meer dan 4 power-ups voor elk draagbaar kledingstuk geven ze leven aan hectische en bloedstollende botsingen, waarbij elke fout kan leiden tot een tabula rasa of de eliminatie van elk lid van zijn team, waardoor zijn gebied wordt overgeleverd aan de genade van de tegenstander.

Naast de klassiekers Mollusca-melanges, de dagelijkse rotatie van de kaarten stelt u ook in staat om te proberen Zalm Run, de horde-modus waarin een team van 4 mensen worden in een dynamische arena gekatapulteerd, in staat om te verwijden en te krimpen tijdens de golven. Hun doel? Verzamel genoeg eieren om te voldoen aan de eisen van de Ursus & Co. Het enige obstakel tussen spelers en een welverdiende beloning is de Salmonoïden te verslaan.

Net als in het geval van de meer klassieke online modus, Salmon Run heeft ook herzieningen ondergaan die verband houden met de stroom van de betrokken acties. Nu is het mogelijk eieren gooien van ver, het optimaliseren van kaartopschoningsacties en het vermijden van onnodige reizen naar het doel, waardoor de speler kan blijf altijd midden in de actie. Er zijn ook nieuwe en angstaanjagende nieuwe toegevoegd Zalmachtige bazen, met de mogelijkheid - als er eenmaal genoeg spellen zijn gemaakt - om het hoofd te bieden aan de Koning Psalmonoid, een gigantische haai-kaiju die de statistieken verder kan verhogen. In vergelijking met botsingen tussen teams, Salmon Run biedt een nog grotere uitdaging, mede dankzij de willekeurige rotatie van de beschikbare wapens, wat dus niet alleen een goed teamspel vereist, maar ook een uitstekende kennis van de sterke en zwakke punten van iemands uitrusting, en die tussen de ene poging en de andere verlengt de levensduur van de online ervaring verder.

Dus laten we het samenvatten: een sterke singleplayer-modus vol dingen om te doen en een diepe en mooie solide multiplayer-sector. Wat zou er mis kunnen gaan?

Een spetter te veel

Zoals eerder vermeld, bevordert de gameplay van Splatoon 3 de snelheid van uitvoering en nauwkeurigheid, misschien zelfs te veel vanuit bepaalde gezichtspunten, ongeacht het type bedieningselementen dat wordt gebruikt.

In sommige gevallen van de campagne, ze vereisen oog-handcoördinatie op de grens van perfectie en binnen een veel te korte actieperiode, vooral als het gaat om niveaus zoals Welkom in Bersagliopoli, een pad zonder checkpoints waarin de speler wordt opgeroepen om elk zichtbaar doelwit bij het eerste schot te vernietigen, tussen roosters die de doorgang blokkeren en een positionering van de doelen die me in sommige gevallen tot ergernis leidt. Het heeft geen zin om het te verbergen, dit is het slechtste niveau van de hele ervaring, met een moeilijkheid en premisse van contraproductief ontwerp met betrekking tot het educatieve doel dat deze niveaus de speler zouden moeten hebben om de speler voor te bereiden op de hitte van de online arena en die me na 2 uur pogingen ertoe bracht om vermijd de voortzetting van het avontuur voor één speler.

Op dit punt, "Een beetje slechtIk dacht, laten we online gaan en laten we beginnen sommige weekdieren omverwerpen. Maar zelfs hier botst mijn verwachting met de harde realiteit die wordt weergegeven door Nintendo Switch Online en archaïsche netwerkinfrastructuur die nog steeds peer-to-peer gebruikt om spelers van over de hele wereld met elkaar te verbinden. Natuurlijk zijn er titels als Mario Kart 8 Deluxe waarvan de online component wonderbaarlijk is, alles werkt wonderwel en zonder bijzondere problemen. Hier ben je, Splatoon 3 komt voorlopig niet eens in de buurt. Het is oké dat ik in mijn geval (student weg van huis en met een 4G-sim als enige beschikbare verbinding) weinig te bekritiseren zou hebben, maar in bepaalde gevallen van de online modus de angstaanjagende vertraging die de netcode van deze game plaagt, heeft de gebruiker niet in de hand.

Een speler kan een van de beste connecties hebben, inloggen op een spel van Splatoon 3 en toch het risico lopen om mee te doen in een vicieuze cirkel van fouten in de verbinding tussen gebruikers en ongeldige games omdat een andere speler de pech heeft een modem te hebben die op houtskool werkt. Alsof dat nog niet genoeg was, in een zeer, zeer nobele poging om het fenomeen van... het werpen tijdens competitiewedstrijden, elke ontkoppeling wordt beschouwd als een automatische nederlaag en zonder de mogelijkheid van beroep. Dit probleem had voorkomen kunnen worden door een onderscheid te maken tussen degenen die het spel weggooien en degenen die echte verbindingsproblemen hebben, vooral gezien het feit dat het laatste geval de meerderheid van de spelers vertegenwoordigt sinds de Splatfest Wereldpremière.

Vreemd om te zeggen, maar dit alles heeft me ertoe gebracht een echte te leven burn-out van Splatoon na slechts een paar dagen na de lancering, wat ook de reden is waarom deze recensie een tijdje op zich liet wachten. Het spijt me, want al met al is er de wens om zelfs maar plezier te hebben met wat online vrienden of bewegingsbesturing te proberen (wat ik later deed), maar het komt niet op zijn best tot uiting vanwege een online structuur die vastzit in de jaren van peer-to-peer software zoals Limewire en waar ik eerlijk gezegd genoeg van heb.

Een einde met hikken

Afgezien van alles, van de aanvankelijke vooroordelen, van de gebreken maar ook van zijn ongelooflijke verdiensten, Splatoon 3 is een geweldig product en bewijst het dag in dag uit.

Als antwoord op de vraag die aan het begin werd gesteld...

"Splatoon 3 is Splatoon 3 omdat de liefde rond zijn voorgangers het zo maakte"

We hebben het over een van de weinige gevallen waarin Nintendo luistert naar feedback van de community, van spelers die dezelfde passie delen als de ontwikkelaars voor een game die over een paar jaar het is een wereldwijd fenomeen geworden en moet nu nog hoger mikken, waardoor Nintendo zelf evolueerde. En als het een schutter is die, zelfs op een meer timide manier, een gezond en bloeiend competitief landschap wil creëren, is de oplossing er maar één: een online structuur die zo genoemd mag worden. We praten er over een paar jaar weer over, met een nieuwe uitbreiding of zelfs in Splatoon 4 als het ooit gebeurt, maar deze "klap" is nodig.

Want ja, de kleuren, de stijl, de gameplay, de personages, de komedie en alles wat om Splatoon draait zijn prachtig en hoogstwaarschijnlijk beloven de Splatfests en de aankomende content uren en uren plezier, maar wat heb je aan al deze elementen als er niet genoeg spelers zijn om ze te waarderen??

Op dit punt gaat de bal terug naar Nintendo, in de hoop zij ook vooroordelen over hun bedrijf vernietigen. Zoals ik deed tijdens deze lange en kronkelige reis samen met een Octoling uit een post-apocalyptische wereld.