Sinds de release in 2019, Disco Elysium en bijgevolg de ontwikkelaar ZA / UM ze hadden de indruk gewekt niet te zijn net als de andere studio's, met een gratis en aanpasbaar RPG-gameplaysysteem en een intern beleid dat de waarden volgde van ZA / UM Culturele Vereniging, het collectief van kunstenaars die de dystopische wereld tot leven hebben gebracht stedelijke fantasie.

Een recente ontwikkeling - mede dankzij de populariteit en verkoop van het spel - heeft mogelijk een einde gemaakt aan het verhaal van deze getalenteerde groep.

Volgens wat werd onthuld door de secretaris en stichtend lid van ZA / UM Martin Luigi, sinds vorig jaar verschillende leden die het leven hebben geschonken aan Disco Elysium zoals Robert Kurvitz (spelontwerper), Alexander Rostov (hoofdkunstenaar) e Helen Hindpere (scenarioschrijver) waren liep onbedoeld de studio uit, ook de aankondiging van de definitieve ontbinding van de Culturele Vereniging.

"Ik, Martin Luiga, stichtend lid en secretaris van de Culturele Vereniging ZA/UM, alsmede assembler van het hoofdteam, verklaar de ontbinding van ZA/UM (niet te verwarren met het bedrijf ZA/UM, waarvan ik wil erop wijzen dat noch Kurvitz, Hindpere of Rostov er sinds eind vorig jaar deel van uitmaakten nadat ze het bedrijf onbedoeld hadden verlaten. Slecht nieuws voor fans die wachten op een vervolg op Disco.)

De reden voor de ontbinding van de organisatie is dat zij niet langer de ethiek vertegenwoordigt waarop zij is gegrondvest. Mensen en ideeën zijn gemaakt om eeuwig te blijven; organisaties kunnen tijdelijk zijn. Ik denk dat onze organisatie een succes is geweest en veel van onze fouten zijn veroorzaakt door de sociaal-culturele omstandigheden waarin we zijn opgenomen. Ik raad kunstenaars nog steeds aan om zich te organiseren, en ik zou zeggen dat een van de kwaliteiten waarin ZA/UM zondigde het ontbreken van een formele structuur was."

"Ik denk dat het goed gaat met het vervolg, misschien krijg je zelfs wat was gepland. Het kan lang duren.
maar RPG-fans zijn best gewend om te wachten, toch?"

Ondertussen heeft ZA/UM Studio gecommuniceerd naar de krant IGN het volgende persbericht:

“Zoals elke videogame was en is de ontwikkeling van Disco Elysium een ​​collectieve inspanning, waarbij elk teamlid en elke bijdrage essentieel is.
Op dit moment hebben we geen andere opmerkingen dan te bevestigen dat het creatieve team van ZA / UM actief zal blijven bij de ontwikkeling van ons volgende project, en we kijken ernaar uit om binnenkort meer nieuws met u te delen."